Greenpeace voert actie tegen Coca Cola-kersttruck in Zwolle

videoDe kersttruck van Coca Cola op het Rodetorenplein in Zwolle werd woensdagmiddag even geflankeerd door een 'Cola-crap'-truck van Greenpeace. 

De 'crap' op de zijkant van de Greenpeacewagen verwijst naar de enorme hoeveelheid plastic flessen die de frisdrankgigant dagelijks 'de wereld in slingert'. Met de actie wil de milieuorganisatie aandacht vragen voor de effecten hiervan, zegt campagneleider Tom Grijsen. ,,Coca Cola is zo groot, dat ze wereldwijd echt het verschil kunnen maken." 

Geen vergunning

Omdat voor de standplaats van de vrachtwagen op het Rodetorenplein geen vergunning was aangevraagd, werden de actievoerders echter al snel gesommeerd het voertuig elders neer te zetten. De groene kerstman en de Greenpeace-elfjes bleven achter om de actie door te zetten. ,,We blijven zo lang als we denken dat nodig is", aldus Grijsen. 

Kerstheld

Coca Cola rijdt met een Amerikaans uitziende truck door het land waar mensen op een groot LED-scherm hun eigen 'kerstheld' kunnen bedanken. De rode truck van Greenpeace stond op minder dan een meter afstand van de kerstactie van het frisdrankbedrijf. Eerder zocht de organisatie de confrontatie al op in de steden Tilburg en Heerenveen. 

Petitie getekend

Bezoekers van de kerstactie reageren verschillend op het protest van Greenpeace. ,,Ik vind het een goede actie, heb de petitie ook ondertekend", zegt Linda Thalen (37) uit Zwolle. ,,Maar ze hadden ook wel ergens anders kunnen gaan staan. Dit is wel heel dichtbij."

Rick Nijdam (15) en Christiaan Pleijter (14) vinden de actie juist onzin. ,,Wat moet Coca Cola dan doen? Ze kunnen ook geen glas gebruiken in plaats van plastic, dat is nog veel gevaarlijker", zegt Nijdam. Pleijter vult aan:,,En ze verpesten de sfeer ook wel een beetje voor de anderen." 

De protesttruck van Greenpeace  bij Winterwonderland in Zwolle.
Volledig scherm
De protesttruck van Greenpeace bij Winterwonderland in Zwolle. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle