Volledig scherm
© RGBStock

GroenLinks wil verbod op terrasverwarmers

ZWOLLE - GroenLinks wil terrasverwarmers en grote milieuvervuilende evenementen weren uit Zwolle. Zonder zulke maatregelen haalt de stad de eigen doelstelling van twintig procent CO2-reductie ten opzichte van 1990 niet.Die reductieopdracht staat in het programma duurzaamheid dat de raad in 2011 aannam. "Wij willen meer concrete acties", zei Rana Berends van GroenLinks maandagavond in de gemeenteraad.

Ze pleit voor een verbod op terrasverwarmers en grote milieuvervuilende evenementen als het IJssculpturenfestival of tractorpulling, tenzij de organisatoren aan groene compensatie doen.

De VVD ziet weinig in het verbieden van evenementen en een verbod op terrasverwarmers. "U wilt alle leuke dingen verbieden. Ga door op de ingeslagen weg, richt u op praktische zaken", aldus Hans Wijnen richting het college.

De PvdA streeft naar een energieneutrale gemeente in 2030, de ChristenUnie vindt dat het abstracte getal van twintig procent inzichtelijk moet worden gemaakt naar wijk en buurt. Swollwacht vindt het nog te vroeg om te concluderen dat het doel niet wordt gehaald en de SP hoopt dat er een tandje bij wordt gezet, net als D66. Het CDA blijft gaan voor eenvijfde reductie.

"Als Zwolle in 2020een vijfde minder CO2 wil uitstoten, dan moet er groot gedacht worden. Dat houdt in: meer windturbines, meer zonnepanelen, grootse plannen, waardoor de stad er anders uitziet", aldus wethouder Erik Dannenberg. Dat Zwolle het doel niet haalt komt doordat de stad vanaf 1990 flink is gegroeid. Het college zet in op het energieservicepunt Verbeter&Bespaar Zwolle. Woningeigenaren worden actief benaderd om hun huizen zuiniger te maken. Ook is het college bezig met de oprichting van Duurzaam Energie- en Ontwikkelingsbedrijf Zwolle. (DEOZ). De gemeentelijke organisatie wordt ook flink onderhanden genomen.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wilde je thuis werken maar mocht dat niet? Dit zegt het arbeidsrecht

    Wilde je thuis werken maar mocht dat niet? Dit zegt het arbeids­recht

    Pascal Besselink is jurist en gespecialiseerd in vraagstukken over ‘arbeidsrecht en sneeuw’. Hij werkt voor DAS en krijgt op sneeuwvolle dagen – zoals deze dinsdag – prompt vragen uit gebieden rondom Apeldoorn, Arnhem, Deventer en Zwolle. ,,Zowel werkgevers als werknemers bellen mij om te vragen wat het arbeidsrecht zegt, als er sneeuw ligt.’’ Dé vraag die wordt gesteld: kan een werknemer eisen dat hij thuis werkt?

In samenwerking met indebuurt Zwolle