Volledig scherm
De Grote Overstraat in het centrum van Deventer. © Archieffoto Ronald Hissink

Groot onderzoek naar waar we winkelen in Oost-Nederland

Waar winkelen we en welke boodschappen doen we in welke gemeente? Deze vragen over ons koopgedrag proberen zestig gemeenten in Oost-Nederland beantwoord te krijgen. Alle gemeenten uit Gelderland, Overijssel en Drenthe doen mee aan het Koopstromenonderzoek dat deze week van start gaat. 

De resultaten van het onderzoek moeten gemeenten een beeld geven hoe de verschillende winkelgebieden het doen en hoe aantrekkelijk inwoners de winkelgebieden vinden. Het moet gemeenten en provincies helpen om de winkelvoorzieningen te verbeteren en een koers voor de toekomst te bepalen.

Online winkelen

Nog deze maand krijgen meerdere inwoners uit alle gemeenten een schriftelijke uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek in de brievenbus. De adressen zijn willekeurig uitgekozen. Meedoen kan door online een vragenlijst in te vullen. Inwoners die geen brief krijgen, maar wel graag willen meedoen kunnen de vragenlijst ook invullen via www.startvragenlijst.nl/koopgedrag.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door I&O Research. Het onderzoeksbureau werkt daarvoor samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe. In 2015 werd het laatste vergelijkbare onderzoek gedaan. De resultaten van dit onderzoek zijn verouderd door onder meer het toegenomen online winkelen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle