Volledig scherm
Het pand aan de Melkmarkt is waarschijnlijk nog te redden. Foto Frans Paalman

Grote brand Melkmarkt

ZWOLLE - De grote brand die aan het begin van de middag uitbrak in een pand aan de Melkmarkt, is inmiddels onder controle, zo wordt door de politie gemeld. Het centrum van de stad is weer vrijgegeven. Melkmarkt, Voorstraat en Jufferenwal zijn weer toegankelijk voor publiek.

Het sein brandmeester is om 14.33 uur gegeven. Het gevaar voor omliggende bebouwing is geweken. Restaurant Humphrey's is verloren. Het vermoeden bestaat dat de brand ontstaan is door werkzaamheden met een verfbrander. De politie verzoekt het publiek om niet naar de binnenstad te komen. Wel wordt rondom het uitgebrande pand een veiligheidszone in stand gehouden wegens instortingsgevaar. De brandweer meldt verder dat er geen gevaar (meer) bestaat voor asbest.

Lees verder voor een overzicht van de ontwikkelingen vanmiddag.

12.45 u. :Het gaat om restaurant Humphrey's. De rookwolken kolken om de Peperbus, die nauwelijks nog te zien is. De brandweer bestrijdt het vuur met onder meer een hoogwerker. In de nabijheid van het brandende pand bevindt zich het historische Vrouwenhuis. De brandweer bestrijdt het vuur met groot materieel, terwijl de politie probeert de vele honderden nieuwsgierigen op een afstand te houden. De hele Melkmarkt is inmiddels tot verboden gebied verklaard, mede in verband met de rookontwikkeling en het gevaar voor asbest. Het vuur lijkt ontstaan te zijn door verbouwingswerkzaamheden op de bovenverdieping van het pand. De rookwolken boven de stad zijn intussen in de wijde omtrek te zien.


13.02 u: Verslaggeefsters Janine Stougie en Janske Mollen zijn ter plekke en omschrijven dat de brandweer zowel vanaf de Melkmarkt als vanuit de Voorstraat (achterzijde) de brand bestrijdt via een ladderwagen en enkele bluswagens. Aan de zijde van de Melkmarkt is een enorme rookontwikkeling zichtbaar.

13.08: Behalve op de bovenste verdieping van het monumentale pand aan de Melkmarkt is nu ook rookontwikkeling vernomen op de tweede verdieping. Het dak van het pand vetoont inmiddels een flink gat.

13.10 u.: Brandweer en politie zijn begonnen met de ontruiming van naastgelegen percelen, waaronder een studentenhuis.

13.12 u.: Bezoekers van het terras van cafe De Belgische Keizer aan de andere zijde van de Melkmarkt zitten op een loge-plek. Inmiddels zijn vele honderden kijkers toegestroomd. Ze worden langzamerhand door de politie tot achter in haast aangebrachte afzettingen gedirigeerd. De ontruiming wordt mede ingegeven door het gevaar voor vrijgekomen asbest.

13.14 uur: Onze verslaggeefsters melden dat de vlammen nu uit het dak slaan. De brand lijkt in alle hevigheid te woeden. Het zal niet lang meer duren voordat het dak gaat instorten.

13.16 u.: Het blijkt dat er bij het uitbreken van de brand twee mensen aanwezig waren in het pand waarin vroeger interieurverzorger Batjes zat. Ze zouden bezig geweest zijn met kluswerkzaamheden. Het is nog niet bekend of de werkzaamheden iets met de brand te maken hebben. Zoals het nu lijkt, zo meldt de politie, zijn er geen gewonden.

13.20 u.: De brand slaat door naar de benedenverdieping. Rook en vonken komen via de tussenverdieping naar beneden. Het lijkt erop dat het gehele pand in vlammen op zal gaan. Inmiddels is sprake van een uitslaande brand.

13.26 u.: Verslaggeefster Janine Stougie: 'Het wordt erger en erger. Iedereen wordt nu door politie en brandweer op veilige afstand gebracht. De politie is begonnen met het (ver)horen van de twee mensen die in het pand waren. Dat gebeurt in de Belgische Keizer. Het gerucht gaat dat de twee bovenin het pand aan het werk waren met een verfbrander. Dit is op dit moment nog niet bevestigd.

13.34 u.: Inmiddels is een tweede ladderwagen bij de brand gearriveerd. Deze komt overigens uit Kampen. De inzet van de spuitgasten lijkt in eerste instantie gericht te zijn op het behoud van omringende bebouwing.

13.40 u.: Vanaf de twee ladderwagens wordt met meerdere spuiten de brand bestreden, zo meldt verslaggeefster Janske Mollen.

13.44 u.: Waar ze zo snel vandaan komen is nog niet bekend, maar ordebewakers beschikken ineens over een grote hoeveelheid dranghekken waarmee de omgeving van de brand wordt afgezet. Inclusief de parkeerplaats aan het begin van de Nieuwstraat/Rode Torenplein, is de Melkmarkt nu tot de Steenstraat verboden terrein voor de vele honderden nieuwsgierigen. Overigens kunnen de bezoekers van cafe de Belgische Keizer blijven, als ze ramen en deuren maar dicht houden in verband met het asbestgevaar.

13.54 u: De hele Melkmarkt wordt nu ontruimd. Publiek wordt teruggedrongen tot op de Grote Markt. Ook vanaf de terrassen van diverse horecagelegenheden zoals El Toro, de Vier Jaargetijden en de Toog worden de mensen verwijderd vanwege de rookvorming en asbestgevaar. Ramen en deuren moeten dicht.

13.58 u: Van de zijde van de bedrijfsleider van Humphrey's wordt aangegeven dat er inderdaad sprake was van kluswerkzaamheden in het pand. Bij het gebruik van een verfbrander was er 'op een gegeven moment geen houden meer aan.'

14.00 u.: Niet alleen vanuit Zwolle zelf, maar ook uit de regio wordt melding gemaakt van de brand in Zwolle. Vanuit Giethoorn wordt de vraag getwitterd of de Peperbus soms in de fik staat.

14.20 u.: Politie meldt dat de brand onder controle is. Er is geen gevaar meer voor de omliggende panden. Omdat er nog wel het risico van instorting bestaat, is men begonnen met het stutten van muren. Ook is de brandweer het asbestgehalte aan het meten.

14.30 u.: Langzamerhand keert de rust weer wat terug op en in de omgeving van de Melkmarkt, zo meldt verslaggeefster Janine Stougie. De brandweer is bezig met nablussen. De afzetting wordt voorlopig gehandhaafd.

Foto's of video van de brand gemaakt? Mail de redactie.

Volledig scherm
Brand in Humphrey's in Zwolle, aan de Melkmarkt. Foto: Stefan Kapell.
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Lezersfoto: Nienke Jutten
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Zwolle