Volledig scherm
Apotheker Baukje Burm zorgt ervoor dat reumapatiënt Cecilia Britstra haar medicijnen krijgt via het buitenland. In Nederland zijn de medicijnen niet meer verkrijgbaar. © Frans Paalman

Grotere kans op bijwerkingen door medicijnentekort

Mensen in Overijssel en Gelderland met simpele huid- en ooginfecties krijgen een zwaardere behandeling dan nodig door het medicijnentekort. Het gevolg is een grotere kans op bijwerkingen als misselijkheid en diarree.

Dit blijkt uit een rondgang langs huisartsen en apothekers in deze regio. Deze hulpverleners worden continu gedwongen alternatieve behandelingen en middelen te zoeken door het chronische tekort. ,,En die zijn niet per se beter,’’ zegt de Zwolse huisarts Edward Knol. Het ontbreken van een antibioticazalf tegen een herpesinfectie zorgt er bijvoorbeeld voor dat artsen genoodzaakt zijn zwaardere middelen te gebruiken om gedeeltelijke blindheid te voorkomen.

Knol: ,,We proberen infecties zo gericht mogelijk tegen te gaan met een ‘smaller’ werkend middel, zoals die zalf, die zo min mogelijk bijwerkingen heeft. Nu moeten we uitwijken naar ‘bredere’ middelen waar je meer kans hebt op bijwerkingen als diarree en misselijkheid.’’

Daarnaast worden mensen met een chronische aandoening als reuma ernstig gehinderd in hun dagelijkse leven. In hun geval vanwege een gebrek aan specifieke pijnstillers.

Bloedspiegel

Ook patiënten met epilepsie kunnen een steeds terugkerend probleem krijgen. Mensen met deze aandoening kunnen onverwachts het bewustzijn verliezen bij een aanval. ,,Medicatie onderdrukt dat, maar het moet wel heel precies gebeuren in verband met de bloedspiegel van een patiënt,’’ zegt de Zwolse apotheker Nanja de Jong. ,,Als je wisselt van middel krijgen mensen daar vaak last van. Maar vanwege die tekorten moet je wel.’’

Azië

Dit probleem speelt ook landelijk en neemt alleen maar toe. Volgens de apothekerbelangenorganisatie KNMP waren in 2011 242 geneesmiddelen niet leverbaar. In 2017 was dat aantal gegroeid tot 732. En vorige week kwam daar nog een belangrijk tekort bij. NRC Handelsblad meldde vorige week dat de anticonceptiepil niet meer is te verkrijgen omdat een grote lading pillen in Azië is afgekeurd.      

  1. Reza Ghoochannejhad scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Reza Ghoochanne­j­had scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Niet Clint Leemans, maar Reza Ghoochannejhad loopt zondagmiddag met de grootste glimlach van het veld na PEC Zwolle-RKC Waalwijk. De nieuwe spits van de Overijsselse eredivisionist kent een groots debuut met een dikke zege en vier doelpunten (6-2). Bovendien beëindigt PEC een zeer bewogen week positief, waarin trainer John Stegeman met zijn auto-ongeluk negatief in het nieuws kwam en nu weer reden heeft tot juichen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle