Donderwolken boven Oost-Nederland.
Volledig scherm
Donderwolken boven Oost-Nederland. © Weerplaza

Hagel, hevig onweer en plensbuien: het weer veroorzaakt overlast in Oost-Nederland

updateStevige onweersbuien boven Gelderland, Overijssel en Flevoland zorgen zondagmiddag en -avond voor overlast. Weerplaza en KNMI waarschuwen met ‘code geel’ voor zware regenval tijdens het onweer. 

De weergoden halen alles uit de kast deze zondag. Onweer, regen, hagel, wateroverlast: vanalles komt voorbij deze zondag. Op Twitter laten inwoners van Oost-Nederland zien wat er in hun achtertuin valt. Het slechte weer kan nog wel even aanhouden, waarschuwen de weersvoorspellers. 

De buien trekken volgens KNMI en Weerplaza maar langzaam weg: daardoor kan het plaatselijk hozen, met wateroverlast als gevolg. Bovendien komen er nieuwe buiten aan vanuit Duitsland. Ook Noord-Brabant kampt met onweer en heftige buien. Her en der rukte de brandweer uit vanwege blikseminslagen en volgelopen kelders. Ook de NS kreeg met het onweer te maken: treinverkeer tussen Olst en Zwolle werd lamgelegd door blikseminslag. 

Bernhard Korsten fotografeerde in Apeldoorn bliksemflitsen:

En in Vierhouten hagelde het nogal, zag weerman Mark Wolvenne:

Bij Weerplaza zijn ze gek op wolken:

Bij het zondagsvoetbal in Zwolle hadden ze last van het onweer:

Beelden van een bui in Dronten zondagmiddag:

Intussen in Zwolle, aan het begin van de avond:

Zomers warm

De buien volgen op dagen met zomers weer. Zaterdag piekte met 20 graden celsius: dat was voor het eerst deze maand. Zondag steeg het kwik zelfs door naar 25 graden. Dat gebeurde in de Achterhoek.  Weerplaza: ,,Het is niet de eerste zomerse dag van het jaar want in april werd het ook al op vijf dagen 25 graden in het land. Het contrast met de kustregio is vandaag wel bijzonder groot. Dicht bij zee is het bewolkt, nevelig en er waait een koude noordwestenwind. Langs de gehele kust is het de hele dag al slechts 11 tot 13 graden en is van zomerse warmte niets te merken.’’

Verschillen

De nieuwe werkweek gaat verder met flinke verschillen in het weer, weet Weerplaza. In de nacht van zondag op maandag kan er mist ontstaan. Landinwaarts breekt in de loop de van de ochtend de zon door, terwijl de kust last blijft houden van bewolking en mistbanken. Oost-Nederland krijgt met temperaturen te maken van zo’n 22 graden. 

  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

In samenwerking met indebuurt Zwolle