Volledig scherm
Kippenboeren: 'NVWA medeschuldig aan Fipronil-crisis' © videostill

Heeft de NVWA gefaald met de fipronilcrisis? Rechter doet vandaag uitspraak

LTO Nederland vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit gefaald heeft in het toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis in 2017. De organisatie daagde de toezichthouder daarom voor de rechter. Vandaag om 10.00 uur wordt er uitspraak gedaan. Die is van belang voor pluimveehouders die hopen op compensatie.

Tijdens de fipronilcrisis werden miljoenen eieren vernietigd en 3,5 miljoen kippen afgemaakt, omdat ze besmet bleken met het verboden schoonmaakmiddel fipronil. De LTO stelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA bij de crisis nalatig is geweest en onrechtmatig heeft gehandeld. Het handelen van de autoriteit heeft volgens LTO geleid tot een schade van 65 tot 75 miljoen euro. De boeren moesten uiteindelijk zelf opdraaien voor de kosten. De Nederlandse overheid vindt dat een zaak tussen pluimveehouders en het bedrijf ChickFriend, die door de boeren werd ingehuurd en het middel gebruikte. 

Ondernemersrisico

LTO daagde de NVWA namens 124 kippenboeren voor de rechter. Wanneer de rechter het met de eis eens is wordt schadevergoeding een reëel scenario. De overheid vindt de schade ondernemersrisico. ,,Als ze dan zelf niets wilden doen, hadden ze op zijn minst de sector de kans moeten geven om maatregelen te nemen’’, stelt Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Ook toen er in België in juni 2017 gewaarschuwd werd dat er een uit Nederland afkomstige fipronilbesmetting was gevonden, gebeurde er niks. Pas op 19 juli nam de NVWA maatregelen.

De eisers zijn ook boos over het optreden van de adjunct-directeur van de NVWA. Op tv meldde die dat de mensen voorlopig maar geen eieren moesten eten. ,,Daar was geen enkele aanleiding voor, maar de eierverkoop lag meteen helemaal stil’', aldus de advocaten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle