Volledig scherm
© Tom van Dijke

Herberg mag geen eindstation zijn

ZWOLLE - Dakloos geworden na een scheiding, of na verlies van werk razendsnel in de schulden geraakt en uit huis gezet: steeds meer mensen die niet aan het standaardbeeld van de dakloze voldoen komen terecht in de Zwolse opvang De Herberg.

Tegelijkertijd stokt de uitstroom, ook vanuit de 'traditionele' doelgroep omdat de woningmarkt op slot zit. "De gemiddelde verblijfsduur was eind vorig jaar 36 dagen en dat is beduidend langer dan de periode ervoor", zegt Annemiek de Wolf. Zij is sinds begin dit jaar de nieuwe Herbergierster van het sociaal pension en de maatschappelijke opvang.

De gemeente Zwolle zette vorig jaar in op opheffing van een aantal nachtopvangplaatsen, maar onder druk van de onverminderde vraag is de totale capaciteit van De Herberg afgelopen winter vergroot naar 75 personen. Het gemeentebestuur stelt nu voor die uitbreiding structureel te maken en ook in de bijbehorende financiën te voorzien. Om pieken bij De Herberg op te vangen wil het college daarnaast twaalf plekken creëren aan de Burgemeester van Walsumlaan, waar het Leger des Heils nu al een beschermde woonvorm heeft.

Met het nieuwe bewonersaantal is bij De Herberg de grens wel zo'n beetje bereikt, zegt De Wolf. "De uitdaging voor de komende tijd is te zorgen dat de uitstroom naar andere woonvormen goed op gang komt, waardoor je kunt zorgen dat de Herberg blijft zoals het bedoeld is: een tussenstation, en niet een eindstation. We moeten voorkomen dat we er straks nog een verdieping bovenop moeten zetten."

Volgens voorzitter Joop Alssema van Stichting De Herberg wordt op twee thema's ingezet: meer perspectief op weer een eigen dak boven het hoofd en dagbesteding. Wat betreft huisvesting moet de blik ook meer naar de regiogemeenten gericht worden, denkt de Herbergvoorzitter, die tevens burgemeester van Staphorst is. Daar waar de sociale huurmarkt in Zwolle potdicht zit, zijn in de dorpen om de stad heen vaak wel meer mogelijkheden voor passende huisvesting. "We moeten dan wel iets doen aan de bureaucratie er omheen. Als iemand die in Zwolle ingeschreven staat in een andere gemeente onderdak kan krijgen ontstaat er enorm veel administratieve rompslomp en dat kan dan weer een belemmering zijn om die stap te zetten."

Ook dagbesteding is een essentieel onderdeel van de terugkeer naar een 'gewoon' leven. Alssema:"Sociale activering kan helpen de volgende stap te zetten in het leven. Al was het maar door zelf weer eens je eigen potje te koken. Gelukkig zien we dat de gemeente Zwolle druk bezig is daar invulling aan te geven."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Zwolle