Herfstvakantie zorgt voor topdrukte in huisjesparken: ‘Hard zoeken om nog een plekje te vinden’
De regen ketst tegen de ruiten, blaadjes dwarrelen van de bomen en dat kan maar één ding betekenen: de herfstvakantie gaat van start. Tijd om erop uit te gaan! Maar wie nu nog geen plek op een huisjespark heeft bemachtigd, krijgt het heel lastig.
Het belooft een drukke periode te worden op de vakantieparken in Oost-Nederland. ,,Als je nu nog niet hebt geboekt, moet je hard zoeken om nog een plekje te vinden”, zegt Roompotwoordvoerder Baptiste van Outryve. ,,Eerst viert West-Duitsland vakantie, dan is Nederland aan de beurt en tenslotte zijn de Belgen vrij. De meeste parken zijn tot half november nagenoeg vol.”
De bezettingsgraad past in een bredere ontwikkeling: vrijwel alle accommodaties in de regio zijn bezet. ,,Vandaag komen er drieduizend gasten aan in Zeewolde en maandag weer”, vertelt Marthijn Tabak van CenterParcs. ,,Oost-Nederland is dit seizoen altijd een onwijs populaire bestemming”, stelt Landal Greenparks-woordvoerder Jeannette ten Kate-Winter. Haar verklaring: ,,De natuur in de omgeving, mooie herfstkleuren...”
Vakantie in eigen land
Ook voor de kerst-, voorjaars- en zelfs zomervakantie moeten parkliefhebbers er snel bij zijn. ,,Het vertrouwen is terug en mensen durven echt weer vooruit te boeken”, zegt Tabak. ,,Er is gewoon minder ruimte voor last-minutes dan in de coronahoogtijdagen.”
De populariteit van een vakantie in eigen land houdt aan, merkt Van Outryve. ,,We zien voor volgend jaar een boel boekingen binnenkomen. Ook in de mei- en zomervakantie zijn veel parken nu al nagenoeg vol.” Volgens Frank Bijl van Europarcs ligt de oorzaak daarvan niet alleen in de coronapandemie. ,,Mensen willen vaker en korter op vakantie. Stadsmensen ontvluchten de drukte en zoeken een plek om even bij te tanken.”
Weifelachtige buitenlanders
Bijna alle recreatieparken zien de buitenlandse gasten terugkeren. Wel blijft het aandeel niet-Nederlandse gasten wat achter bij voorgaande jaren. ,,De lege plekjes van buitenlandse toeristen worden gewoon opgevuld door Nederlanders”, ziet Ten Kate-Winter.
Deze trends liggen in lijn met de ondervindingen van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Naar verwachting verwelkomt ons land dit jaar 5,4 miljoen internationale bezoekers: dat is een kwart minder dan het vorige coronajaar en bijna driekwart minder ten opzichte van 2019. Wel gaan Nederlanders er vaker op uit in eigen land dan voorheen. ,,We zien daarin een stijging van ongeveer 30 procent ten opzichte van 2020”, stelt het NBTC.
Corona-effecten
Het grootste verschil met 2020 is de groepsgrootte. ,,We ontvingen vorig jaar minder gasten, maar er waren evenveel huisjes verhuurd”, vertelt Van Outryve. ,,Door de coronamaatregelen werden 12-persoonswoningen soms bezet door een stel of klein gezin.” Ook Landal en CenterParcs zien een toename in het aantal personen per accommodatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Zwollenaren mogen meedenken over ontwikkeling gebieden aan stadsrand: ‘Alles is bespreekbaar’
Inwoners van de gemeente Zwolle mogen meepraten over de toekomst van tot nu toe onbebouwde gebieden aan de rand van de stad, Stadsbroek en IJsselvizier. -
150.000 euro voor vergroening schoolpleinen Zwolse basisscholen
Zo’n 30 basisscholen in Zwolle hebben hun schoolpleinen groener kunnen maken dankzij een gift van Het Weeshuis in Zwolle. De stichting doneerde ruim 150.000 euro. -
PREMIUMLezersreacties16
Urker kerk breekt met Zwolle over toelating homo's, lezers roeren zich: ‘Verdrietig dit, alleen maar verliezers’
Onenigheid over het toelaten van homo’s bij het heilig avondmaal - een belangrijke kerkelijke traditie - zorgde ervoor dat een Urker kerk de banden met ‘Zwolle’ verbreekt. Tientallen lezers lieten zich er op de site van de Stentor over uit. -
PREMIUMGezonder leven
Mijn ‘reptielenbrein’ speelt op: ‘Ach Walter, dat ene koekje kan best’
Vier weken ben ik nu bezig met mijn zoektocht naar een gezonder leven. Ik sport intensief, maar let vooral op mijn voeding. Dit zijn de moeilijke weken, zegt mijn coach. Want nu ga ik gesprekken met mezelf voeren. ‘Ach, één koekje kan geen kwaad’ of ‘die ene keer McDonalds zal toch niet direct aanzetten?’. Het is mijn reptielenbrein dat opspeelt en de mentale strijd is volop losgebarsten.
-
PREMIUMKAMPS DOET RECHT1
Een kogelfoto als cadeau aan zijn ex: ‘Ik kreeg een error in mijn hoofd’
Ronald Kamps schrijft dagelijks over een rechtszaak uit de regio. Niet alleen over de opgelegde straf, ook over het verhaal erachter. De zaak: bedreigen van ex. -
-
-
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer