Vanaf zondag worden temperaturen van ruim dertig graden verwacht.
Volledig scherm
Vanaf zondag worden temperaturen van ruim dertig graden verwacht. © ANP

Het wordt bloedheet in Oost-Nederland, kans op hittegolf groot

Het wordt bloedheet in Oost-Nederland. Vanaf zondag worden temperaturen van ruim dertig graden verwacht. Volgens Weeronline kan het in de regio zelfs 36 tot 38 graden worden en is de kans op een hittegolf groot.

Zondag doet zijn naam eer aan en wordt het al zomers warm met op grote schaal maxima van 29 graden. Maar maandag, dinsdag, woensdag en donderdag wordt het echt heet, volgens meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline. Er zijn zelfs computerberekeningen die voor Oost-Nederland op dinsdag en woensdag maxima van 36 tot 38 graden geven en er mogelijk een hittegolf aan komt. Het weerbeeld is zonnig en de buienkans klein. Als er een lokale bui ontstaat zal dit wel gelijk een onweersbui zijn.

Zomer

Van een hittegolf is officieel sprake als de maximumtemperatuur in De Bilt vijf dagen achter elkaar 25 graden of hoger is, waarvan minimaal drie dagen minstens 30 graden. De kans op een hittegolf volgende week schat Weeronline nu op zestig procent.

Morgenmiddag start om 17.54 uur de astronomische zomer. Met zo'n twintig graden hebben we dan nog normale temperaturen voor juni. Voor weerkundigen begint de zomer altijd op 1 juni en duurt tot en met 31 augustus.

  1. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

    Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle