Volledig scherm
Het hoofdgebouw van Zorgspectrum Het Zand in Zwolle. © Archieffoto Frans Paalman

Het Zand Zwolle verkoopt vier zorgcentra aan belegger

Zorgspectrum Het Zand in Zwolle verkoopt vier van haar woonzorglocaties aan een beleggingsmaatschappij. 

Het gaat om De Hulstkampen (Nieuwleusen), Het Weijtendaal (Wijhe), De Berghorst (Staphorst) en Residentie Den Hof, onderdeel van Zandhove (Zwolle). Voor de bewoners verandert er niets, belooft Het Zand.

Het gaat om een zogenoemde sale-and-lease-back constructie. De verkoop levert Het Zand financiële armslag op en moet de organisatie flexibeler maken. Vorig jaar kwam de zorggroep door diverse oorzaken diep in de rode cijfers en moest een extra beroep op de banken doen om het hoofd boven water te houden. 

Vermogen

Dat Het Zand al haar locaties in eigendom had maakte de zaak er niet makkelijker op. Het vermogen zit in steen en kon niet ingezet worden voor het herstelplan. 

De nieuwe eigenaar is Holland Immo Group, aanbieder van vastgoedbeleggingsfondsen. De overname betreft bijna 400 zorgappartementen en gaat in per februari 2019. Afgesproken is dat Het Zand ‘langjarig‘ gebruik blijft maken van de zorgcentra. ,,Hiermee ronden we een intensieve transitieperiode af en kunnen we ons weer volledig richten op de zorg voor onze bewoners en het gezond verder groeien en duurzaam uitbouwen van de organisatie”, zegt bestuurder Tamara Ritsema van Het Zand.

Een deel van Zandhove in Zwolle en zorgcentrum Het Wooldhuis in Heino blijven buiten de verkoop. 

  1. Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra
    PREMIUM

    Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra

    Bij de uitvaart van meneer Bouwstra in het crematorium in Zwolle waren vorige maand exact vijf mensen aanwezig. Geen familie, geen vrienden. Alleen de werkster, en de buren. En Boaz Beeuwkes (24). Een jonge Zwollenaar die sinds een paar jaar als vrijwilliger af en toe op bezoek ging bij meneer Bouwstra. Niet wetende van hoe nabij hij later diens zelfgekozen dood zou meemaken. Boaz is degene die in het uitvaartcentrum het woord neemt, voor het handjevol toehoorders dat ook maar bij toeval in het leven van de overledene verzeild is geraakt. Hij vertelt het levensverhaal van meneer Bouwstra. Een verhaal dat hij tot in den treure heeft aangehoord tijdens zijn bezoekjes.

In samenwerking met indebuurt Zwolle