Volledig scherm
Buurman Mario Bello Cartagena. © Pedro Sluiter

Hete rook fataal voor Alie en Frans in Zwolle na brand op woonboot

ZWOLLE - Buurman Mario en twee jongeren betraden de brandende boot om Alie en Frans te redden. Tevergeefs. "Ik heb de deur ingetrapt, maar overal was vuur en rook.''

Geslapen heeft hij nog geen minuut. Amper tien uur na de woonbootbrand die zijn buren Frans (70) en Alie (64) Tingen het leven kostte, is Mario Bello Cartagena (54) nog diep onder de indruk. "Ik heb geprobeerd ze te redden, maar toen ik de deur opendeed kwamen de vlammen me tegemoet. Ik durfde niet meer naar binnen."

Het is maar goed ook dat Mario de voordeur weer dicht trok, want als hij niet door het vuur was gegrepen, was de enorme hoeveelheid hete rook hem mogelijk fataal geworden. Dat is volgens de brandweer waarschijnlijk ook het Zwolse echtpaar en hond Brenda overkomen.

De slachtoffers werden korte tijd later door de brandweer van bed gehaald, terwijl het vuur aan de andere kant van de boot voortraasde vanuit de woonkamer. Ze bleken al overleden. "Waarschijnlijk zijn ze door het inademen van rook buiten bewustzijn geraakt", aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio IJsselland.

Grote vlammen
Buurman Mario was een van de eersten die de brand rond 02.30 uur opmerkte. "Ik hoorde geknetter en toen ik buiten ging kijken kwamen er al grote vlammen via het dak naar buiten. Toen het via de voordeur niet lukte ben ik naar de achterkant gegaan. Ik heb op de ramen gebonsd en geroepen, maar ik hoorde niks. Opeens was er een explosie en een angstaanjagend gesis. Toen durfde ik ook niet meer terug en heb ik me in het water laten zakken."

Inmiddels waren ook Hendrik van der Vegte (16) en zijn vriend Johnny Bezuijen (17) ter plekke. Zij hingen rond met vrienden in het naastgelegen park Weezenlanden, tot ze ineens 'steekvlammen' zagen. Hendrik probeerde op zijn beurt ook de woonboot binnen te gaan. "Ik heb de deur ingetrapt maar overal was vuur en rook."

Verval
Beide vrienden hielpen daarna Mario op het droge. Mario Bello Cartagena was een van de weinigen die nog contact had met het omgekomen stel. Ze woonden er al meer dan 20 jaar op een boot, die steeds verder in verval raakte. "Het waren lieve, attente mensen. Ze hadden weinig geld en deden niets aan onderhoud. Frans kwam al vier jaar niet meer buiten, Alie deed eigenlijk alles."

De boot van de Tingens, de Alfra, was ook de enige in het rijtje zonder gasaansluiting. Ze vonden het wel best zo, weet buurman Mario. ,,Waarschijnlijk hebben ze me niet gehoord. Ergens is het een mooie dood. Dan is het goed. Frans zei ook altijd: ik ga pas van deze boot weg als ik dood ben."

In samenwerking met indebuurt Zwolle