Volledig scherm
Een flitspaal. Foto ter illustratie. © anp

Hier komen de nieuwe kentekenscanners in de regio

Tweehonderd flitspalen langs provinciale wegen worden de komende weken voorzien van camera's die kentekens registreren. Er hangen volgens de politie nu al 130 zogeheten ANPR-camera's langs Nederlandse snelwegen. 

In het verschijningsgebied van de Stentor komen er nieuwe camera's voor kentekenregistratie bij Zwolle, Putten, en aan de N302-N305 op de route van Harderwijk en Biddinghuizen richting Lelystad Airport. Dat blijkt uit een kaart van de NOS. In het Stentor-gebied registreren camera's nu al kentekens langs snelwegen bij Deventer, Zwolle, Apeldoorn, Harderwijk, Staphorst, en tussen Kampen en Emmeloord.

Politiecomputers

Een camera met ANPR ('Automatic NumberPlate Recognition') scant kentekens van passerende voertuigen en vergelijkt die met gegevens in de politiecomputers over personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn. Als er een match is kan de automobilist worden beboet of door de politie staande gehouden. Deze gegevens worden bewaard tot de zaak is afgehandeld. 

Wissen

De andere gescande gegevens worden meteen gewist. Maar de Eerste Kamer buigt zich dinsdag over een wetsvoorstel om ook die gegevens langer te bewaren, namelijk gedurende vier weken. De Tweede Kamer heeft dit voorstel al aangenomen. Stichtingen als Bits of Freedom en Privacy First zijn fel tegen het langer bewaren van gegevens van ANPR-camera's van 'onschuldige' automobilisten. Privacy First kondigt al een gang naar de rechter aan.

  1. Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde
    PREMIUM

    Hoe een contract op een bierviltje drie Zwollenaren naar Nepal leidde

    Een doldriest plan, daar waren ze aan toe in hun leven. Ivo Geurts, Sjoerd van Dam en Robin ten Berge uit Zwolle maakten al liftend een reis van vijf maanden naar Nepal en verbleven daar vervolgens ook vijf maanden. Drinkend in het voormalige Nieuwscafé in hun woonplaats borrelde het idee op. Ze tekenden samen op de achterkant van een bierviltje een contract waarop ze elkaar verplichten deze bijzondere reis uit te voeren. En nu is er een boek van hun belevenissen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle