Volledig scherm
Hilko Folkeringa vertrekt bij Zwolse theaters FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle © 2017 © Frans Paalman

Hilko Folkeringa vertrekt bij Zwolse theaters

Directeur van De Spiegel theaters in Zwolle Hilko Folkeringa heeft besloten zijn functie neer te leggen. Hij en de Raad van Toezicht van de stichting Zwolse theaters zijn tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een 'mismatch'.

Hilko Folkeringa trad in juli 2017 aan als directeur van de Spiegel en Odeon. Het personeel van beide theaters is vandaag over zijn plotselinge vertrek ingelicht. Voor een deel lijkt dat een volkomen verrassing te zijn.

Folkeringa laat in een persverklaring weten: 'Zwolse theaters is een prachtige culturele instelling waar Zwolle en Overijssel trots op kunnen zijn. Een instituut dat lokaal geworteld is, een sterke regionale functie heeft en steeds meer van nationale betekenis wordt. Een koers die de laatste jaren met succes is ingezet en vervolg dient te krijgen. In deze cruciale fase van organisatieontwikkeling vraagt dat om een bepaald type leiderschap, een ander type leider dan ik ben. Dan kun je in het belang van de organisatie maar één ding doen: ruimte maken voor een directeur-bestuurder die wel past.’

Overtuiging

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Thecla Bodewes, vindt het een moedig besluit van Folkeringa om te vertrekken. Het theater ging nog geen jaar geleden met volle overtuiging met Folkeringa in zee. ‘Toch is dat niet altijd de garantie voor een goede match, blijkt tot onze teleurstelling.' 

De theaterdirecteur zou zelf zijn functie en vertrek bespreekbaar hebben gemaakt. 

Het directeurschap van een theater was Folkeringa niet vreemd. Hij gaf leiding aan de theaters in Meppel en Assen en begeleidde in die laatste stad een fusie van de culturele instelling De Nieuwe Kolk (theater en bioscoop) met de bibliotheek van Assen.

De Raad van Toezicht van de stichting Zwolse theaters gaat de komende tijd gebruiken voor de zoektocht naar een nieuwe directeur-bestuurder. Tot die tijd zullen de directietaken onder verantwoordelijkheid van oud-directeur van de Spiegel Gijsje van Honk worden uitgevoerd.

In samenwerking met indebuurt Zwolle