Volledig scherm
De 61-jarige Grandmaster Flash komt in november naar poppodium Hedon in Zwolle. © Hedon

Hiphoplegende Grandmaster Flash naar Hedon Zwolle

De legendarische Grandmaster Flash komt op donderdag 28 november voor een optreden naar het Zwolse poppodium Hedon. De 61-jarige Joseph Saddler, zoals zijn echte naam luidt, is één van de grootste pioniers van hiphopmuziek. Met zijn groep The Furious Five scoorde hij in 1982 de iconische hit ‘The Message’.

In 2007 werd Grandmaster Flash and the Furious Five de eerste hiphopgroep ooit die werd ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij bracht met die groep in 1981 The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel uit. Op dat album stond de legendarische hit The Message (‘Don’t push me cause I’m close to the edge, I’m trying not to lose my head’). Grandmaster Flash kreeg voor dat nummer een Grammy en werd door de politieke boodschap erin een grote inspiratiebron voor vele hiphopartiesten na hem.

Scratch

Grandmaster Flash is medebepalend is geweest voor de geboorte van hiphop, ook door zijn geniale scratch-en mixtechniek. Soul- en funkbreaks werden door hem spectaculair aan elkaar gemixt waardoor een nieuw genre ontstond, dat de afgelopen veertig jaar is uitgegroeid tot één van de populairste muziekstromingen ter wereld.

Saddler ontving op 11 juni uit handen van koning Karel XVI Gustaaf van Zweden de Polar Music Prize, een prijs die in de muziekwereld de status heeft van de Nobel Prijs. Hij werd daarmee de eerste hiphopartiest die de prijs ontving, waaraan tevens een bedrag vastzit van één miljoen Zweedse kronen (kleine honderdduizend euro). De hiphoplegende zei de prijs in ontvangst te nemen namens iedere DJ, rapper, graffiti artiest en break-dancer. ,,Wat wij neerzetten, wordt vaak ovcer het hoofd gezien.’’

Blij

Hedon is blij met de komst van Saddler. Henk Kanning, namens het Zwolse poppodium: ,,Grandmaster Flash zal je tijdens deze historische avond in Hedon meenemen door de geschiedenis van hiphop. In zijn HipHop, People, Places & Things tour etaleert hij zijn weergaloze skills zowel letterlijk als figuurlijk in een audiovisueel spektakel.’’

  1. Reza Ghoochannejhad scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Reza Ghoochanne­j­had scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Niet Clint Leemans, maar Reza Ghoochannejhad loopt zondagmiddag met de grootste glimlach van het veld na PEC Zwolle-RKC Waalwijk. De nieuwe spits van de Overijsselse eredivisionist kent een groots debuut met een dikke zege en vier doelpunten (6-2). Bovendien beëindigt PEC een zeer bewogen week positief, waarin trainer John Stegeman met zijn auto-ongeluk negatief in het nieuws kwam en nu weer reden heeft tot juichen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle