Het Bevrijdingsfestival groeide uit tot een festival met 140.000 bezoekers. Deze foto werd genomen in 2016.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Bevrijdingsfestival groeide uit tot een festival met 140.000 bezoekers. Deze foto werd genomen in 2016. © Frans Paalman

Hoe Bevrijdingsfestival Overijssel in 28 jaar uitgroeide tot een megafeest

Bevrijdingsfestival Overijssel wordt dit jaar voor de 29e keer gehouden. Met zo’n honderdveertigduizend bezoekers is het een van de grootste bevrijdingsfeesten van ons land. Het festival kent vele hoogtepunten, al waren er ook minder fraaie jaren. Hoe groeide het festival uit tot het feest van nu?

We gaan terug naar de tijd waarin de festivals nog schaars waren. Het is 1990 en Zwolle is een slaperig provinciestadje. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil meer betekenis geven aan Bevrijdingsdag en ambieert een ‘bevrijdingsmanifestatie’ in elke provinciehoofdstad. 

  1. Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobilist A. door rood?
    PREMIUM

    Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobi­list A. door rood?

    ,,Meneer was misschien niet van plan ons leven te verpesten. Maar hij moet wel realiseren wat hij ons heeft afgenomen.’’ De zoon van een 69-jarige Zwollenaar die in januari 2019 omkwam bij een verkeersongeval, las donderdag in de rechtbank geëmotioneerd een verklaring voor. Plaatsgenoot Ahmed A. (29) reed het slachtoffer met zijn auto aan. Justitie vindt hem schuldig en eist een werkstraf.

In samenwerking met indebuurt Zwolle