Merdan meldde zich bij de politie om te verklaren over de schietpartij aan de Van Disselstraat in Zwolle op 22 september. Hij was doodsbang voor het slachtoffer van die liquidatiepoging, Idris M.
Volledig scherm
PREMIUM
Merdan meldde zich bij de politie om te verklaren over de schietpartij aan de Van Disselstraat in Zwolle op 22 september. Hij was doodsbang voor het slachtoffer van die liquidatiepoging, Idris M. © Stefan Verkerk

Hoe de 19-jarige Merdan tot over zijn oren in een explosieve onderwereldruzie in Zwolle belandt

Hij werd naar eigen zeggen door moordverdachten Idris en Abas M. ingehuurd om een vijand uit de weg te ruimen. Hij vermoordde zijn doelwit niet, maar tipte hem, een goede bekende, juist. Dat blijkt uit bronnen bij politie en justitie. Zo zit Merdan (19) uit Zwolle midden in een conflict tussen criminelen dat is geëscaleerd met rondvliegende kogels in woonwijken tot gevolg.

Het is 22 september 2019, rond zes uur in de middag. Op de Koggelaan, pal voor het Zwolse politiebureau, zitten twee mannen te roken. Het zijn de jonge Zwollenaar en een vertrouweling. De tiener vertelt de politie dat hij informatie heeft over de liquidatiepoging op Idris M. (26) in de vroege ochtend van die dag, in Stadshagen. Ze worden binnen uitgenodigd voor een getuigenverhoor. Merdan is bezorgd. Rechercheurs hebben al snel in de gaten dat hij in grote problemen zit en zijn leven niet zeker is. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle