De brand bij Kadoshop Arcade aan de Diezerstraat op 21 januari 1991.
Volledig scherm
PREMIUM
De brand bij Kadoshop Arcade aan de Diezerstraat op 21 januari 1991. © Frans Paalman

Hoe dramatische brand in Zwolle na 30 jaar nog diepe sporen nalaat: ‘Dat geluid vergeet ik nooit meer’

Het Zwolse brandweerkorps heeft vanochtend de brandweermannen Bernard Offenberg en Frans Kroes herdacht. Zij kwamen op 21 januari 1992, exact 30 jaar geleden, om bij het nablussen van een brand aan de Diezerstraat. De gebeurtenissen van die ijskoude ochtend maakten diepe indruk op verschillende betrokkenen. ,,Het geluid dat ik toen hoorde vergeet ik nooit meer.”

2 reacties

 • ron masson

  4 maanden geleden
  helden zijn het die altijd voor ons klaarstaan. daarom moeten die straffen voor dat tuig dat het nodig vind om onze hulpverleners te, mishandelen eens flink omhoog. dus niet twee mnd omdat ambulance personeel wordt mishandeld.
 • Marco Cremer

  4 maanden geleden
  Ja, ik kan me de brand ook nog als de dag van gisteren herinneren. Niet dat ik de brand persoonlijk heb gezien, maar de ravage de volgende dag. Het was de winkel waar ik in die tijd altijd mooie posters kocht, en voorwerpen die je toen nog nergens anders in Zwolle kon kopen. Een miniatuur bestekbakje, en een uitschuifbare rekenmachine die op zonne-energie werkte, en in elkaar geschoven een schilderijtje van Piet Mondriaan was. Ik heb die dingen nu nog steeds, en gebruik ze ook nog regelmatig.
 1. Dalfsenaar weet er niets meer van dat hij in Zwolle frontaal op fietser botst, die zwaargewond raakt: ‘Vier uur van de film kwijt’
  PREMIUM

  Dalfsenaar weet er niets meer van dat hij in Zwolle frontaal op fietser botst, die zwaarge­wond raakt: ‘Vier uur van de film kwijt’

  Het ene moment lag hij nog met griep op de bank in zijn huis in Dalfsen, het volgende moment in het ziekenhuis in Zwolle, waar hij hoorde dat hij bij een ongeluk betrokken was geraakt. Hij kwam op de Wipstrikkerallee met zijn snorfiets frontaal in botsing met een fietsster, die daarbij zwaargewond raakte. De 49-jarige J.W. beweert voor de rechtbank in Zwolle dat hij vier uur van ‘de film’ van die dag kwijt is.