De brand bij Kadoshop Arcade aan de Diezerstraat op 21 januari 1991.
Volledig scherm
PREMIUM
De brand bij Kadoshop Arcade aan de Diezerstraat op 21 januari 1991. © Frans Paalman

Hoe dramatische brand in Zwolle na 30 jaar nog diepe sporen nalaat: ‘Dat geluid vergeet ik nooit meer’

Het Zwolse brandweerkorps heeft vanochtend de brandweermannen Bernard Offenberg en Frans Kroes herdacht. Zij kwamen op 21 januari 1992, exact 30 jaar geleden, om bij het nablussen van een brand aan de Diezerstraat. De gebeurtenissen van die ijskoude ochtend maakten diepe indruk op verschillende betrokkenen. ,,Het geluid dat ik toen hoorde vergeet ik nooit meer.”

3 reacties

 • H Reudink

  1 maand geleden
  Het is wat als je als plv. Inspecteur van het Brandweer wezen de opdracht krijgt om onderzoek te doen naar het verschrikkelijke incident dat tijden die brand heeft plaatsgevonden. Gelukkig was mijn opdracht namens de minister van Binnenlandse Zaken om lessen te trekken voor brandweer Nederland, en dat is gebeurt. Het incident heeft mij nooit los gelaten. Ook niet na zo lange tijd. Fijn dat dit ook zo in Zwolle wordt gevoeld.
 • ron masson

  1 jaar geleden
  helden zijn het die altijd voor ons klaarstaan. daarom moeten die straffen voor dat tuig dat het nodig vind om onze hulpverleners te, mishandelen eens flink omhoog. dus niet twee mnd omdat ambulance personeel wordt mishandeld.
 • Marco Cremer

  1 jaar geleden
  Ja, ik kan me de brand ook nog als de dag van gisteren herinneren. Niet dat ik de brand persoonlijk heb gezien, maar de ravage de volgende dag. Het was de winkel waar ik in die tijd altijd mooie posters kocht, en voorwerpen die je toen nog nergens anders in Zwolle kon kopen. Een miniatuur bestekbakje, en een uitschuifbare rekenmachine die op zonne-energie werkte, en in elkaar geschoven een schilderijtje van Piet Mondriaan was. Ik heb die dingen nu nog steeds, en gebruik ze ook nog regelmatig.