Volledig scherm
PREMIUM
De opbouw van een trouwfeest in de Noorderkolk in Zwolle, juni 2019. Het feest had nooit gehouden mogen worden in dit natuurgebied. © Martijn Kleingeerts (Twitter)

Hoe een verboden bruiloft in Zwolle door kon gaan, zonder dat iemand ingreep

Hij wil graag het stukje grond aan de Noorderkolk bij de Westerveldse Aa - dat mooie schiereilandachtige stukje - gebruiken als hij gaat trouwen volgend jaar op 29 juni.’ Een ambtenaar van de gemeentelijke vastgoedafdeling wordt op 28 september 2018 gebeld door bruidegom Martijn en mailt een collega met dit terugbelverzoek. Een paar dagen later krijgt de Zwollenaar een afwijzing van een andere ambtenaar, omdat het om een beschermd natuurgebied gaat. ‘Hij was zeer teleurgesteld en vol onbegrip’, schrijft de ambtenaar aan een collega.

Mailverkeer over en weer volgt. Welke plaatsen bij de kolk mogen dan wel? Kan de gemeente een plattegrond sturen? Uiteindelijk meldt de bruidegom op 13 november in een mailtje  dat de ceremonie om 16.00 uur wordt gehouden aan de Langenholterdijk in Zwolle. Het benodigde formulier om het huwelijk aan te vragen wordt ingevuld. Onder het kopje ‘Voorkeur trouwambtenaar’ zijn handgeschreven twee namen ingevuld. Op plek 1 staat René de Heer. VVD-wethouder, goede bekende van het bruidspaar en permanent buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. De tweede naam is een goede vriendin van het stel en een van de vaste gemeentelijke trouwambtenaren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle