Storm in Nederland in januari 2018. Door de storm waaide meerdere bomen om rond het Stationsplein in Kampen. Bij een boom raakte vijf auto's beschadigd.
Volledig scherm
Storm in Nederland in januari 2018. Door de storm waaide meerdere bomen om rond het Stationsplein in Kampen. Bij een boom raakte vijf auto's beschadigd. © Freddy Schinkel

Hoe voorkom ik stormschade? 5 tips van verzekeraars

Het stormt in noorden en oosten van Nederland. Voor het eerst in een jaar tijd. In deze regio moet vooral Flevoland rekening houden met zware windstoten. Vijf tips van verzekeraars om schade te te voorkomen.

Tip 1
Sluit ramen en deuren en zorg dat ze goed dicht zijn. Controleer of het zonnescherm of rolluik goed vast zit.

Tip 2
Blijf zoveel mogelijk binnen tijdens de storm .

Tip 3
Ga je toch met de auto op pad, parkeer deze niet onder een boom en houdt het portier vast bij het in- en uitstappen. Het voorkomt schade aan de eigen auto en die van een ander.

Tip 4
Wacht met het treffen van noodvoorzieningen of reparaties tot de storm voorbij is. Klim dus niet tijdens de storm op het dak om dakbedekking terug te leggen.

Tip 5
Bereid je alvast voor op de volgende storm. Ruim losliggende spullen rondom het huis op en controleer of de schutting stevig in de grond staat. Deze houten afscheiding zorgt traditiegetrouw voor veel schade tijdens stormen.

90 miljoen euro

Op 18 januari van het vorige jaar werd Nederland getroffen door een zware storm. Volgens het Verbond van Verzekeraars was er alleen al aan woonhuizen en auto's 90 miljoen euro schade. Bedrijven hadden te maken met zo'n 30 miljoen euro schade, berekende de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB).

Vandaag wordt minder schade verwacht, omdat de storm niet minder hevig wordt. Jaarlijks trekken er vier á vijf stormen over het land, met een gemiddelde jaarschade van 50 miljoen euro, meldt het Verbond van Verzekeraars.

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Zwolle