Volledig scherm
Website Internet of Things Hackathon Zwolle © aunchlab.nl/hackathon/

'Hooibroei' wint eerste Internet of Things Hackathon Zwolle

ZWOLLE - Het project 'Hooibroei' dat met een sensor beginnende brand signaleert in hooibergen, is door de jury van de eerste Internet of Thins Hackathon in Zwolle uitgeroepen tot winnaar.

Via een app realtime geïnformeerd worden over wegwerkzaamheden in de stad. En een slimme sensor die kan voorkomen dat er brand uitbreekt bij een boer in zijn hooiberg. Zes van dit soort ideeën zijn afgelopen zaterdag bedacht en uitgewerkt tot een werkend product tijdens de eerste 'Internet of Things' Hackathon van Zwolle. Tijdens deze bijeenkomst bij Launchlab stond het ingenieus verbinden van apparaten via het internet, ook wel Internet of Things genoemd, centraal.

Hackathon
Het evenement was in de vorm van een Hackathon georganiseerd. Tijdens een hackathon geven teams van techneuten, ondernemers en studenten samen antwoord op vragen en uitdagingen die nieuwe techniek biedt. Een probleem wordt dan 'gehackt'. Vanuit verschillende nieuwe invalshoeken en met behulp van techniek worden problemen opgelost in de vorm van nieuwe producten en diensten.

Organisatie
Launchlab, de techstart community van de Regio Zwolle, organiseerde deze 'Internet of Things' Hackathon, samen met The Things Network, BHack en Onethinx. De onafhankelijke stichting Launchlab ondersteunt ondernemers en techneuten met werkplekken, mentorschap en faciliteiten, om zo het beste uit hun idee te halen. Samen met de technische ondersteuning in de nieuwste internettechnieken van Launchlabs partners bleef het zaterdag niet bij ideeën, maar leverde het daadwerkelijk producten op.

Winnaar: Hooibroei
In totaal gingen 35 programmeurs, hardwarespecialisten en ondernemers afgelopen zaterdag aan de slag met vraagstukken die ze zelf konden aandragen. Van de zes producten en diensten beoordeelde de jury het project Hooibroei als winnend.

Brandweer
In een hooiberg kan door hooibroei brand ontstaan, met alle gevolgen van dien. Door een sensor in het hooi te brengen wordt dit gemeten. De sensor bestaat al wel, maar staat niet continu in verbinding met bijvoorbeeld de brandweer. Dankzij het ingenieus verbinden van apparaten, via het Long Range Wide Area Network (LoRaWAN), komt deze info rechtstreeks binnen bij brandweer en boer.

Omdat dit product een belangrijk probleem oplost en een business case heeft, werd dit idee uitgekozen tot winnaar. Het winnende team krijgt drie maanden begeleiding en een werkplek bij Launchlab om het product daadwerkelijk in de markt te zetten.

Deelnemers
Organisator Arjan Spelt van Launchlab kijkt met tevredenheid terug op deze eerste Hackathon: "Dat alle teams in een zeer korte tijd een werkend prototype hebben kunnen bouwen, toont de kracht aan van het Hackathon format en van de LoRa techniek. Ik kan niet wachten om dit concept uit te bouwen."

Ook de deelnemers reageerden enthousiast. Techneut Alwin uit Enschede ontwikkelde een app om tijdelijke wegblokkades in het verkeer zo snel mogelijk bekend te laten worden zodat mensen tijdig hun route kunnen aanpassen: "Dit is een geweldige manier om techniek en commercie te koppelen."

Vervolg: driedaags evenement in 2017
De Hackathon is zo'n succes dat het volgend jaar een vervolg krijgt in de vorm van een driedaags evenement. Economische en maatschappelijke vraagstukken waarmee tijdens deze driedaagse aan de slag kan worden gegaan, zijn van harte welkom bij Launchlab. Mail je case naar info@launchlab.nl.

In samenwerking met indebuurt Zwolle