Volledig scherm
Huizenprijzen dalen licht in Amsterdam. Volgt de regio? © ANP XTRA

Hoop voor de huizenkoper nu in Amsterdam de gemiddelde huizenprijzen licht dalen?

De woningprijzen op de Amsterdamse woningmarkt zetten een lichte daling in. Zet deze trend door en volgt - zoals zo vaak gebeurt - dan ook de noordoostelijke regio, waardoor woningen weer voor meer mensen betaalbaar worden?

Gekeken naar de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden is er sprake van 0,9 procent daling in de Amsterdamse woningprijzen, blijkt uit vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers van de NVM. De gemiddelde verkoopprijs ligt op 441.000 euro.

NVM-woordvoerder Theo Scholte haalt woningzoekers uit de droom. Hij verwacht voorlopig geen landelijke prijsdaling. ,,We zien nog steeds per verkochte woning in Amsterdam een prijsstijging, maar het gemiddelde daar wordt omlaag gehaald, doordat er meer goedkopere woningen zijn verkocht dan in de voorgaande kwartalen. Er zijn meer woningen buiten de ring van Amsterdam verkocht. De prijzen daar zijn wat lager.’’

Duurder

Landelijke gezien steeg in het derde kwartaal van 2019 juist de gemiddelde verkoopprijs van een huis met 7,2 procent naar 313.000 euro ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

In de Stentor-regio hebben woningzoekers ook nog steeds te maken met steeds duurder wordende woningen. In Zwolle betaal je gemiddeld 6,1 procent meer voor een woning ten opzichte van een jaar geleden. Apeldoorn wijkt daar niet veel vanaf: de prijzen stegen met 6,2 procent. Zutphen en de Kop van Overijssel en Raalte stegen zelfs boven het landelijke gemiddelde uit met een stijging van 9,4 procent, en respectievelijk 10,7 procent en 10,5 procent.

De gemiddelde verkoopprijs liggen in steden als Zwolle en Apeldoorn op 291.000 euro en respectievelijk 296.000 euro. In Zutphen ligt de gemiddelde verkoopprijs nu op 325.000 euro, in de Kop van Overijssel 265.000 euro en in Raalte 285.000 euro. 

Regio's

De snelste stijging van verkoopprijzen vond plaats in Noordoost-Groningen, gevolgd door de regio Nijmegen en verschillende delen van Noord-Brabant. In drie regio’s daalde de gemiddelde verkoopprijs: Noord-Limburg, Grootegast (Noord-Groningen) en Amsterdam. 

Landelijk gezien wisselden ruim 36.000 woningen in het derde kwartaal van 2019 van eigenaar. Dat zijn er ongeveer evenveel als een jaar eerder. Ten opzichte van het vorige kwartaal zijn er wel een stuk minder woningen verkocht. 

Quote

Er worden te weinig woningen toegevoegd, waardoor de prijzen omhoog gaan van de woningen die wel beschik­baar zijn.

Theo Scholte, Woordvoerder NVM

Opdrogen

NVM-woordvoerder Theo Scholte verwacht dat de prijsstijging nog wel even door zal zetten. Dat komt onder meer doordat de woningvoorraad opdroogt. ,,Er worden te weinig woningen toegevoegd, waardoor de prijzen omhoog gaan van de woningen die wel beschikbaar zijn. Per consument zijn er gemiddeld maar drie woningen beschikbaar die binnen zijn of haar prijsklasse vallen. Dat is heel weinig. Het zou vijf tot zes woningen moeten zijn.’’

De NVM vindt dit zorgelijk. Zeker als je bedenkt dat er een opdracht ligt voor verduurzaming van woningen, zegt Scholte. ,,Wil je de woningvoorraad verduurzamen, dan moet er ook beweging op de markt zijn. Veel verhuizingen naar bestaande woningen gaan gepaard met een verbouwing en elke verbouwing gaat gepaard met verduurzaming. Daarnaast, nieuwbouwwoningen zijn duurzamer dan bestaande woningen. Zorg dus voor bereikbare en betaalbare nieuwbouw en dat mensen kunnen doorstromen naar een duurzamere woning.’’

Bekijk hieronder de recente cijfers van de NVM die LocalFocus per regio op een rijtje heeft gezet:

In samenwerking met indebuurt Zwolle