Volledig scherm
© Thinkstock

Horecabond en bewoners binnenstad Zwolle willen af van vrije sluitingstijden

Het is nog maar de vraag of de proef met vrije sluitingstijden in de Zwolse horeca een vervolg krijgt. De eindevaluatie is afgerond en laat een wisselend beeld zien als het gaat om de effecten van het vrijgeven van de sluitingstijden. 

Koninklijke Horeca Nederland en de Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle (BBZ) zien in ieder geval niets in een voortzetting. Zij stellen voor om de venstertijden af te schaffen en willen liever voor de café's een sluitingstijd om 5.00 uur en voor de restaurants en cafetaria's om 6.00 uur.

De proef met verruimde openingstijden loopt al vanaf 1 augustus 2016 en is meerdere keren verlengd. Het gaf horecaondernemers de ruimte om tot vroeg in de ochtend door te gaan, mits ze tussen 04.00 en 08.00 uur geen nieuwe gasten binnen laten; de zogenoemde venstertijden. De proef heeft meer regels: cafetaria's en snackbars mogen na 4.00 uur geen alcohol meer verkopen en horecagelegenheden die later dan 3 uur 's nachts open zijn, moeten een portier bij de deur hebben. 

De vrije sluitingstijden hebben als doel spreiding van het publiek en daardoor vermindering van overlast. Maar uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal overlastmeldingen is toegenomen. Onduidelijk is wat de verklaring hiervoor is. De bewoners van de binnenstad hebben in de proefperiode juist weer minder overlast ervaren. 

Horecaondernemers zeggen geen behoefte te hebben aan een veel langere openstelling aan het einde van de nacht. De regel dat er na vier uur geen bezoekers meer naar binnen mogen, vinden zij niet gastvrij.

De gemeenteraad moet nu beslissen of de proef een vervolg krijgt. De vrije sluitingstijden gelden nog tot 1 maart 2018.

In samenwerking met indebuurt Zwolle