Volledig scherm
De huismus werd het meeste gezien. © Getty Images

Huismus laat zich in regio het vaakst zien tijdens Tuinvogeltelling; koolmees goede tweede

Tienduizenden vogelaars in de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel hebben het afgelopen weekend tijdens de Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming het vaakst de huismus waargenomen. Net als in eerdere jaren werd het bruin-witte vogeltje het meeste geteld.

Dat de huismus het vaakst werd gezien het afgelopen weekend is dus niet echt een verrassing. Alleen in Zuid-Holland staat de koolmees op 1. In alle andere provincies voert de huismus de lijst aan en staat de koolmees op de tweede plek. In Gelderland, Flevoland en Overijssel volgt de pimpelmees op de derde positie, die dit jaar vaker is gespot. De huismus werd in de drie provincies in totaal bijna tachtigduizend keer waargenomen.

Liefde

Meer dan negentigduizend spotters telden in totaal ruim 1,5 miljoen vogels tijdens het afgelopen weekend. De liefde voor de Tuinvogeltelling verschilt nogal per provincie, zo berekende LocalFocus. In Drenthe waren er dit weekend bijvoorbeeld bijna acht vogeltellers per duizend inwoners actief. In Gelderland waren dit er ruim zes, in Overijssel vijf en in Flevoland net iets minder dan een handvol. In Limburg en Zuid-Holland deden de minste mensen mee aan de Tuinvogeltelling: net iets meer dan vier per duizend inwoners.

Ondanks een vierde positie in Gelderland en Overijssel gaat het met de merel nog steeds niet goed. Volgens de Vogelbescherming hebben merels uit Noordwest-Europa de laatste jaren waarschijnlijk minder behoefte om naar het zuiden te trekken, omdat de winters steeds zachter worden. Ook waart sinds 2016 het voor merels dodelijke Usutu-virus rond. 

Bekijk hieronder welke vogels het meest werden geteld per provincie:

In samenwerking met indebuurt Zwolle