Huysmangroep is al honderd jaar een ‘manier van leven’ van Zwolse scouts

videoScouting Huysmangroep bestaat 100 jaar en vertoont geen teken van slijtage. Het jubileum werd zaterdag bekroond met een Koninklijke Erepenning. ,,Hier ontstaan vriendschappen voor het leven.”

Hoe zat het ook al weer, iets met welpen, kabouters en een akela? De jongens en meisjes van de Huysmangroep willen het nog wel eens uitleggen. Het is tenslotte feest, hun club bestaat honderd jaar en is de op een na oudste scoutinggroep van Zwolle. ,,Eerst ben je een bever tot zeven jaar, daarna een welp tot elf 11 jaar, dan een scout tot vijftien, een sherrow tot achttien en vervolgens ben je stamlid.”

Broodjes bakken

En ja, de welpen zijn weer onderverdeeld in Mowgli’s en Shanti’s, jongens en meisjes. Naar de personages in Junglebook van Kipling. Want ze bestaan nog echt: kinderen die bij motregen buiten op de grond zitten en broodjes bakken in het kampvuur. Scouting is zelfs oersterk blijkt zaterdagmiddag bij het houten groepsgebouw De Kievit aan het Almelose Kanaal. De traditie gaat over van vader op zoon en van moeder op dochter. Een derde van de deelnemers is vrouw. ,,Met 140 leden en 60 vrijwilligers zitten we al jaren aan onze top”, laat voorzitter Bram Overweg weten. Hij ontmoette zijn echtgenote bij deze scoutinggroep en het kostte hen geen enkele moeite om hun zonen ook enthousiast te maken. ,,Dit is een manier van leven. Je moet het ervaren, mensen van buiten hebben vaak een verkeerd beeld.”

Dick van Steijn (62) beaamt dat. Hij kwam hier als welp, bij wat toen gewoon ‘de padvinders’ genoemd mocht worden. Na 55 jaar is de specialistisch verpleegkundige nog altijd actief voor de Huysmangroep, net als zijn oudere zoons. ,,Ja, ik kan een vlot bouwen en een kooktafel fabriceren van hout en touwen. Maar hier heb ik vooral geleerd samen te werken en geen onderscheid te maken in afkomst. Dankzij scouting denk ik vaker out of the box. En heb ik gezien dat je veel kunt bereiken met weinig papier.”

Gezichtsmaskertje

De 21-jarige tweelingdames Elke en Danique moeten nog vaak aan leeftijdsgenoten uitleggen dat scouting meer is dan hutten bouwen en platte knopen leggen. De studenten grafische vormgeving en verpleegkunde denken hun hele leven bij de Huysmangroep te blijven. ,,Zelfs als we zouden verhuizen. We hebben hier zoveel vriendschappen opgebouwd. De Huysmangroep is een unieke hechte club.‘’ De een geeft leiding aan de jongens en de ander heeft een meisjesgroep onder haar hoede. ,,Dat is een groot verschil. De Mowgli’s vragen om ruigere sporten en de Shanti’s houden, zeker als het regent, van een rustig spa-dagje. Dan blijven we binnen met een voetenbadje, gezichtsmaskertje en een stapel Donald Ducks.”

Volledig scherm
De 21-jarige tweeling Danique en Elke is al 15 jaar lid van de Huysmangroep. Zaterdag zijn er de hele dag spelletjes gespeeld en werd het eeuwfeest luister bijgezet met een Koninklijke Erepenning. © Frans Paalman
  1. Brr, een slang ontsnapt in Zwolle en dat met dit warme weer
    PREMIUM
    video

    Brr, een slang ontsnapt in Zwolle en dat met dit warme weer

    Lekker op blote voeten in de tuin, het weer leent zich er uitermate voor. Maar wat nou als een slang door de buurt zwerft? Je zou er maar bovenop gaan staan. Buurtbewoners van de Stadhouderlaan in Zwolle maken zich er niet zo druk om. Afgelopen week spotte een automobilist een slang die over het bloedhete asfalt kronkelde. ,,Die zag ik vorige week geloof ik ook al. Ik dacht eerst dat het een steenmarter was, maar hij gedroeg zich wel wat vreemd’’, zegt buurtbewoner Caro Kuiper.

In samenwerking met indebuurt Zwolle