IJsselhallen jachtgebied voor vogelspotters

Video800 kilometer rijden voor een vogel? Dat is niet zo raar, vindt Patrick Ghysels. Deze dierenarts en groot vogelliefhebber, afkomstig uit België, deed dit vorige week. ,,Maar het was het dubbel en dwars waard: ik was al drie jaar naar dit soort papegaai op zoek", vertelt hij over de reis. 

De Zwolse IJsselhallen zijn dit weekend het decor voor Vogel 2018, het Nederlands kampioenschap, waar vogelliefhebbers op zes verschillende manieren in de prijzen kunnen vallen met hun gevleugelde vriend.

Een van de gelukkigen op de openingsdag was Adrie Goudswaard. ,,Ik heb dit jaar echt veel succes gehad met goud en zilver." Goudswaard deed mee met zijn goudbuikjes en kleine cubavinken. De vogelliefhebber heeft zo'n 70 vogels. ,,Het valt mee, in het verleden heb ik er wel meer gehad."

Goedkoop en duur

Patrick Ghysels, de man die in Duitsland zijn slag sloeg, zegt dat de waarde van een vogel eigenlijk niet uit te drukken is in geld op de manier zoals dat bij auto's wel wordt gedaan. ,,Geld speelt minder een rol. Zo betaal je voor de ene gele kanarie 20 euro en voor de andere 50 euro." 

Maar Ghysels heeft hier een duidelijke verklaring voor. ,,Een goedkoper vogeltje wordt gemakkelijker gekweekt en het aanbod ervan is vaak iets groter. Daarom zijn deze eerder wat goedkoper." Wel voegt hij eraan toe dat deze vogels minder spectaculair zijn in kleur. Prijzen worden bepaald op de vraag naar en aanbod van het soort vogel. Ook origine en bloedlijn van het beestje speelt een rol. 

Volledig scherm
Het NK Vogels in de IJsselhallen is begonnen. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle