Volledig scherm
De enorme hobbeleland staat weer op de plek naast de Ikea in Zwolle. © Frans Paalman

Ikea overweegt stap naar rechter om koopzondag

ZWOLLE - Ondernemers in de stad en Ikea Zwolle zijn niet te spreken over de ‘brij’ aan data waarop winkels in de verschillende delen van Zwolle in 2017 open mogen. Wie kan hier nog wijs uit worden?


„Een grote brij, zonder enige duidelijkheid”, stelt binnenstadondernemer Hylke Thiry namens het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle. Het stadsbrede collectief van bedrijven strijdt al enige tijd voor keuzevrijheid voor ondernemers wat betreft de koopzondagen. Ook vestigingsmanager Sandra Schouten van Ikea Zwolle is niet te spreken over de verschillende indelingen qua koopzondagen. „Dit is voor de consument natuurlijk volledig onduidelijk”, zegt Schouten. „Die kan nu iedere zondag online op zoek wat er waar open is. En deze situatie is volledig in tegenspraak met wat de gemeente Zwolle eigenlijk wilde. Nu zijn er 40 zondagen dat ergens in Zwolle een winkel open is.”

Verwarring
Thiry zegt dat dat zo’n lijst ‘te verwachten’ was. „Wij zien de verwarring ook onder winkelend publiek ontstaan. Mensen staan vaak in de binnenstad in de veronderstelling dat er koopzondag is of andersom. Wij hebben dat al een paar keer aangegeven bij het `college van B en W”, zegt Thiry. Een oplossing is er vooralsnog niet, volgens hem. „De politici houden elkaar de hand boven het hoofd. Ze moeten realistisch zijn en zien dat dit niet werkt.”

Hessenpoort
De koopzondagen die Ikea Zwolle in 2017 wel open mag, zijn naar hun tevredenheid. „Omdat Zwolle ze vast wilde stellen per deelgebied, konden wij voor Hessenpoort onze voorkeur doorgeven. Dus ja, daar zijn we tevreden mee. Maar eigenlijk willen we 52 zondagen open en niet de maximaal 15 die zijn toegestaan.” Ikea legt zich er niet bij neer. „We blijven in gesprek, maar we gaan ook kijken of en hoe we in verweer kunnen komen. Als dat een gang naar de rechter betekent dan zij dat zo.”

Super
Ook het collectief - waar Ikea bij aangesloten is - legt zich er niet bij neer. „We zijn nog aan het onderzoeken of we de stap naar de rechter kunnen maken. Het blijft raar dat de supermarkten in Zwolle wel elke zondag open mogen, maar de reguliere winkels niet. We werken hard aan een oplossing, want dit is een onhoudbare situatie.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Supporters PEC Zwolle na verplaatsen Ajax-uit: ‘aan Jan met de pet wordt niet meer gedacht’
    Video

    Supporters PEC Zwolle na verplaat­sen Ajax-uit: ‘aan Jan met de pet wordt niet meer gedacht’

    Freddy Eikelboom is als voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle witheet van woede over het besluit van voetbalbond KNVB om de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle te verplaatsen van zaterdag 2 maart naar woensdagavond 13 maart. En dan ook nog eens op het ondoenlijke tijdstip van 18.30 uur. ,,Los wat dit sportief voor PEC Zwolle betekent, is dit een ramp voor supporters. Aan Jan met de pet wordt in voetballand weer eens niet gedacht.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle