Volledig scherm
Deelnemers aan de Zwolse Grachtenrace. © Zwolse Grachtenrace

Inschrijving Zwolse Grachtenrace binnen zeven minuten vol

Populair? Dat kan je wel zeggen. De elfde editie van de Zwolse Grachtenrace, op zaterdag 22 juni, trekt dit jaar zeshonderd roeiers. Amper zeven minuten duurde de inschrijving. En toen kwam de melding: vol. 

Het is niet alleen de wedstrijd die aanspreekt. Het roeifestijn is uitgegroeid tot een volwaardig evenement in de binnenstad. Met drank, muziek en gezelligheid. Onder aanmoediging van toeschouwers trekken de sloeproeiers volgende week zaterdag weer door de Zwolse grachten. Start en finish zijn bij Brasserie Hofvlietvilla. Deelnemers komen vanuit het hele land. 

De Zwolse race beslaat een parcours van vijftien kilometer. Daar doen zeventig teams aan mee. Er is een race voor vrouwen en mannen. Het gaat om drie rondes. Grotendeels door de grachten, maar ook over het Zwarte Water. Even voorbij de Mastenbroekerbrug is het keerpunt. Dat is vlakbij Stadshagen. Vanwege de bochten is daar niet alleen veel tactiek, maar ook kracht nodig. 

Prijsuitreiking

De race voor heren begint om 10.45 uur. De dames starten om 13.15 uur. Dat is onder de Rodetorenbrug tussen het Rodetorenplein en Hofvlietvilla. Rond 18.00 uur is daar ook de prijsuitreiking.

Vorig jaar bestond de race tien jaar. Toen was DJ Etienne gevraagd voor de muzikale begeleiding. Die keert nu terug. De sloeproeiwedstrijd begon in 2009 als de Peperbusrace. Inmiddels is het sportfestijn sterk gegroeid. Dat is mede dankzij vele vrijwilligers die helpen achter de bar, bij de muntverkoop of op het water.

In samenwerking met indebuurt Zwolle