Volledig scherm
Hulpdiensten bij het Zonnehuis in Zwolle, waar zaterdagmiddag een bewoonster ernstig gewond raakte bij een brand. Ze overleed zondagochtend in het ziekenhuis. © GinoPress B.V.

Inspectie beoordeelt onderzoek verpleeghuis Zwolle bij dodelijke brand

videoDe Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat beoordelen of verpleeghuis het Zonnehuis in Zwolle op een juiste manier onderzoek doet en maatregelen treft na de brand waarbij afgelopen weekend een bewoonster om het leven kwam.

Dit is de gangbare werkwijze bij dit soort calamiteiten, zegt IGJ-woordvoerder Margreeth Fernhout. De melding van het incident is overigens nog niet binnen bij de inspectie. Hier heeft een instelling drie dagen de tijd voor. Zorgorganisatie Zonnehuisgroep IJssel-Vecht, waar de vestiging in de wijk Stadshagen onder valt, is een eigen onderzoek gestart naar wat er zaterdag is gebeurd. Het rapport gaat ter beoordeling naar de inspectie. ,,Wij beoordelen of het onderzoek voldoende is geweest en of er adequate maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen’’, zegt Fernhout.

Balkon

Een bewoonster met een lichamelijke beperking was zaterdagmiddag op het gezamenlijke balkon aan het roken toen het misging. Ze werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zondagochtend overleed. Of er tijdens het incident meer mensen aanwezig waren op het balkon, kan Zonnehuis-woordvoerder Paulien Boven niet zeggen.

In het Zonnehuis is gistermiddag een bijeenkomst geweest voor betrokkenen. Boven: ,,Het heeft diepe indruk gemaakt bij iedereen. Ook is er een groot saamhorigheidsgevoel.’’

Rob Vogelzang, voorzitter van de cliëntenraad van het Zonnehuis, wil niet ingaan op vragen over het incident.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Zwolle