Volledig scherm
© Frans Paalman

Instelling kon weglopende Melissa (17) niet tegenhouden

JP van den Bent, de instelling waar de 17-jarige Melissa uit Zwolle vrijdagavond wegliep, zegt cliënten niet te kunnen tegenhouden als zij weglopen. ,,Wij zijn een open instelling, mensen wonen hier op vrijwillige basis. Er is vierentwintig uur per dag begeleiding beschikbaar, maar cliënten kunnen gaan en staan waar ze willen", zegt Marieke Brandt, locatiecoördinator in Zwolle. 

De licht verstandelijk beperkte Melissa kwam vrijdagavond niet thuis bij de instelling waar zij voor korte tijd verblijft. Een dag later zag haar vader haar nog, niet wetende dat ze niet bij haar instelling was thuisgekomen de avond daarvoor.
Pas zondagavond werd ze als vermist opgegeven, twee dagen nadat ze bij de instelling voor het laatst was gezien. Dinsdagavond werd bekend dat het meisje weer terecht was. 

Geen vast protocol 

Waarom de ouders niet eerder zijn ingelicht, is niet duidelijk. Brandt kan geen informatie verschaffen over de zaak van Melissa vanwege privacyoverwegingen, behalve dat er volgens haar goed contact is met de familie. ,,In algemene zin is het zo dat we geen vast protocol hebben voor cliënten die weglopen of niet thuiskomen. Per cliënt maken we afspraken over de begeleiding die zij nodig hebben. Het kan zijn dat daarbij ook afspraken gemaakt worden over wanneer iemand thuis moet zijn, maar dat hoeft niet." Het feit dat iemand minderjarig is, is hierbij niet doorslaggevend, zegt Brandt. ,,Het verschilt per kind. De problematiek is heel divers."

Gevaarlijke situaties

De moeder van het meisje, Bianca Schenkel, is bang dat Melissa vaker wegloopt en zo in gevaarlijke situaties terecht komt. Des te meer omdat ze deze zondag achttien jaar wordt. ,,Dan is ze vogelvrij. Ik heb alles uit de kast gehaald om haar te beschermen, maar Melissa wil zelf geen hulp, dus dan houdt het op blijkbaar. Ze wordt dan wel achttien jaar, maar verstandelijk is ze een kind van twaalf. Dat wordt gewoon vergeten."

In samenwerking met indebuurt Zwolle