Inzamelingsactie winterkleding door Oosterkerk een succes

videoDe Oosterkerk heeft een inzamelingsactie voor winterkleding gehouden voor het Leger des Heils. De actie heeft veel kleding opgeleverd. Wil van de Meeberg van de Oosterkerk vertelt over het succes.

Hoe is dat actie tot stand gekomen?
,,De Oosterkerk probeert een kerk voor de wijk te zijn en wij zagen dat de soepbus (voorziening van het Leger des Heils dat brood, soep en kleding geeft aan thuis- en daklozen) vier keer per week bij de Oosterkerk staat. Wij hadden weinig contact met de soepbus, maar tijdens een vergadering werd gezegd: ,,Het is te gek voor woorden dat wij als kerk een prachtige boodschap hebben en hier niets mee doen." Ik kwam in contact met Truus Hup van het Leger des Heils en vroeg wat de Oosterkerk kan betekenen. Zij zei dat er veel mensen bij de soepbus vragen om een warme jas of een deken. Toen zijn wij heel spontaan begonnen aan deze inzamelingsactie."

Wat voor en hoeveel kleding is er ingezameld?
,, De kleding is allemaal goed, voor zover ik dat heb kunnen zien. Mensen brengen een nieuwe jas of spullen die lang op zolder hebben gelegen. Er waren mensen die zeiden: ,,Ik heb zoveel jassen ik kan er best eentje missen.""

Wat hadden jullie vooraf verwacht van de actie?
,, Wij hadden gedacht er komen tien of twaalf dekens, maar de opbrengst was onvoorstelbaar. Voor het Leger des Heils is dit belangrijk, want zij hebben die kleding nodig. Daarnaast kunnen zij nu in contact komen met de mensen die een deken krijgen." 

Waardoor was de inzamelingsactie zo succesvol?
,, Ik hoorde maandagochtend dat veel mensen echt willen helpen en vinden dat in een rijk land als Nederland het een schande is dat zoveel mensen bij de voedselbank terechtkomen of nauwelijks hulp hebben. Het is een soort onrecht en dat kan niet. Er is veel armoede die niet gezien wordt, maar dat kunnen wij zo een beetje rechtbreien."

Wat gaat er gebeuren na deze inzamelingsactie? 
,, Donderdag wordt de kleding naar het Leger des Heil gebracht en zij beginnen direct met uitdelen. Daarnaast wordt er een verzamelpunt gemaakt waar mensen kleding kunnen ophalen. Wanneer er spullen overblijven kan er kleding worden gekocht in het winkeltje van het Leger des Heils. Een deel van de opbrengst gaat naar stichting Buiten de Boot."

Volledig scherm
Wil van de Meeberg en Marlien Poll zamelen kleding in voor daklozen. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle