Volledig scherm
Tablets. Foto: ANP

iPad-project kost 87.000 euro

ZWOLLE - De gemeente Zwolle wil 87.000 euro bijdragen aan het project 'Weer aan zet met de tablet'. Dertig ouderen worden dankzij deze innovatie proef van welzijnsorganisatie WijZ en Welzijn in Kampen met een geleende iPad wegwijs gemaakt in de virtuele wereld van onder meer sociale media.

Volgens wethouder Erik Dannenberg zijn de hoge kosten (zo'n 3000 euro per deelnemer) gerechtvaardigd, omdat er nu eenmaal opstartkosten zijn gemoeid met een dergelijk project.

"Het is niet verstandig om in crisistijd te experimenteren met zorg", zei SP-voorvrouw Tjitske Siderius over het project dat onderdeel is van de Zwolse ambitie om te innoveren in de zorg. Siderius rekende voor dat de aanschaf van dertig nieuwe iPads een investering vergt van nog geen 20.000 euro. "Waar is de rest van dat geld dan voor nodig?", wilde ze weten.

WijZ-directeur Carla Meuleman gaf het antwoord. "Ongeveer de helft is voor de techniek en de helft voor personele inzet."

Maar de gemeenteraad bleef kritisch. "We gaan er gewoon voorliggen", brieste Freddy Eikelboom van Swollwacht. "Ik heb niets tegen de proef, maar de kosten zijn belachelijk. Ik zat meer te denken aan 200 euro per persoon of zo."

En de VVD had ook zijn bedenkingen. "We zijn er niet gerust op dat dit de meest rendabele opzet is", liet Hans Wijnen weten.

Wethouder Erik Dannenberg was geschrokken van de kritiek uit de raad. "Ik had dit niet verwacht", zei hij. "Ik dacht dat we aan alle kaders die de raad heeft opgesteld voldeden."

De SP en Swollwacht overwegen met een motie de kosten voor het project aan banden te leggen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle