Volledig scherm
Archieffoto Gamma Knife in Tilburg. © ETZ Fotografie & Film/Marc van Geijn

Isala Zwolle biedt nieuwe behandelmethode hersentumoren

Het Isala Ziekenhuis in Zwolle bouwt een nieuwe bunker, vanwege de aanschaf van een bestralingsapparaat. Het gaat om de Gamma Knife, een bestralingsbehandeling van hersentumoren. 

Met het toestel in Zwolle is Isala het derde ziekenhuis met een dergelijke ‘high tech’ voorziening in Nederland. Het bestralingstoestel kan tumoren en andere kleine hersenafwijkingen vanuit verschillende hoeken precies bestralen. 

Het pand van de afdeling Radiotherapie wordt uitgebreid voor deze nieuwe behandelmethode. Naar verwachting wordt in 2020 begonnen met het gebruiken van de Gamma Knife bij de behandeling van patiënten.

Bovenregionale functie

Het ziekenhuis verwacht een toename van het aantal patiënten, ook van buiten de regio, door de aanschaf van de Gamma Knife. Patiënten uit de noordelijke provincies kunnen ook profiteren van deze behandeling. ,,Met het Gamma Knife Centrum Tilburg en in het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis te Amsterdam hebben we geografisch gezien een mooie spreiding van deze behandeloptie. Met deze ziekenhuizen kunnen we dus patiënten uit heel Nederland behandelen,’’ zegt woordvoerder Astrid Nauta van Isala Ziekenhuis. 

Grotere kans op genezing

Doordat het toestel heel precies kan bestralen, kan er een hogere dosis bestraling worden gegeven. Daardoor bestaat er een grotere kans op genezing of ziektecontrole en zijn er minder bijwerkingen. Volgens de woordvoerder zijn de voordelen van het apparaat dat er meestal slechts één bestraling nodig is en kan er bestraald worden op plekken waar dat voorheen niet mogelijk was, zoals tumoren bij de oogzenuw. Dat biedt alternatieven voor risicovolle operaties.

,,De oncologische zorg in Isala is er op gericht om patiënten waar mogelijk te genezen van kanker, maar soms lukt dat helaas niet. Zo kunnen patiënten geconfronteerd worden met uitzaaiingen. Het aantal patiënten met een of meerdere kleinere uitzaaiingen in de hersenen neemt toe’’, aldus Nauta.

De woordvoerder legt uit het de laatste jaren mogelijk is om met tumorgerichte geneesmiddelen mensen met uitzaaiingen langer te laten leven. Maar deze geneesmiddelen zijn niet altijd effectief in de hersenen, waardoor er met meer regelmaat uitzaaiingen worden aangetroffen in de hersenen. De Gamma Knife is geschikt om met minimale bijwerkingen deze uitzaaiingen te behandelen.

  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle