Volledig scherm
De eerste nieuwjaard blobjump in Zwolle trok enkele honderden toeschouwers naar de binnenstad.

Jaar begint met nieuwe traditie

ZWOLLE Het hoort er voor een groeiend aantal mensen bij: de nieuwjaarsduik. In Zwolle konden koele kikkers dinsdag de Milligerplas, Wijthmenerplas of Wijde Aa in duiken.

Sinds dit jaar is er ook een extra alternatief: de nieuwjaars blobjump in de stadsgracht.

Je moet het maar willen, in je zwembroek of bikini de koude wind trotseren om vanaf een groot springkussen de gracht in gelanceerd te worden. De Zwolse Eveline Germs was één van ongeveer twintig pioniers die dinsdagmiddag deelnam aan de eerste nieuwjaarssprong in de Zwolse gracht. "Ik kan niet zeggen dat het niet koud was", zegt ze eerlijk na afloop. "Maar het is zo tof om te doen."

Onder het toeziend oog van een paar honderd nieuwsgierige toeschouwers vloog ze dinsdag een meter of zeven door de lucht om in het ijzigkoude water te belanden. "De organisatie had een suana klaargezet. Dus daar ben ik na afloop maar even lekker in gaan zitten."

Willem Helmink, één van de organisatoren, kijkt terug op een succesvolle eerste editie. "Ja, dit was zo leuk dat we het volgend jaar wel weer moeten doen", jubelt hij. Helmink is ook één van de mensen achter de vorig jaar bedachte en uitgevoerde Zwolse grachtentocht. "We zaten als organisatie van dat evenement bij elkaar en vonden dat we weer iets moesten bedenken. Toen kwam dit idee."

Peter Bloemink van Bloemink security stond ook aan de basis van de nieuwe nieuwjaarstraditie. "Het is voor het eerst in Nederland dat een nieuwjaarsduik op deze manier wordt georganiseerd. Uniek."

Bloemink was bovendien één van de mannen die gisteren actief aan het blobjumpen meedeed. Als springen zorgde hij er voor dat de deelnemers gelanceerd werden. Bloemink legt het principe uit: "De deelnemer ligt op het luchtkussen te wachten op wat komen gaat. Vanaf de Kamperpoorterbrug springt er dan iemand op de andere kant van het luchtkussen waardoor de deelnemer de lucht en uiteindelijk het water in vliegt."

In Stadshagen en de Aa-landen werd op de meer bekende wijze het nieuwe jaar in gedoken. De Milligerplas is al enige jaren het toneel van een groeiende groep nieuwjaarsduikers. Ook de Wijthmenerplas bood koud vertier aan tientallen Zwollenaren. Aan dat evenement was ook een goed een goed doel gekoppeld. De opbrengst gaat naar de Stichting Kanjer Jort, dat zieke kinderen en hun ouders helpt.

Tot slot trokken ook in de Aa-landen zo'n vijfentwintig mensen hun badpakken aan. Daar werd de nieuwjaarsduik al voor de vijftiende keer georganiseerd.

Volledig scherm
In de Aa-landen werd voor de vijftiende keer een nieuwjaarsduik georganiseerd. Er deden zo'n 25 mensen aan mee.

In samenwerking met indebuurt Zwolle