Medische hulp na de steekpartij bij het Leger des Heils.
Volledig scherm
Medische hulp na de steekpartij bij het Leger des Heils. © Ewoud ten Kleij

Jaar cel en tbs voor Zwollenaar (58) na steekpartij bij Leger des Heils

Een 58-jarige Zwollenaar is veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging voor een poging tot doodslag. Op een van de opvanglocaties van het Leger des Heils in Zwolle stak hij een medebewoner neer.

Aan de steekpartij op 27 maart ging een ruzie vooraf. Dat conflict draaide om slechts 10 euro. Theo H. had dat bedrag aan de medebewoners gegeven zodat die speed voor hem kon kopen. De verdachte zei dat hij uit noodweer stak, maar de rechters gaan daar niet in mee. Van voor hem dreigend gevaar was geen sprake toen hij stak. H. liep juist met een mes in zijn hand naar de kamer van het slachtoffer om hem een lesje te leren. 

Fors bloedverlies

Tot geluk van het slachtoffer drong het mes slechts 1,5 centimeter zijn lichaam binnen. Maar het leidde meteen tot fors bloedverlies. Medewerkers waren er snel bij en schakelden de hulpdiensten in. In het ziekenhuis werd het slachtoffer meteen geopereerd. Dat hier sprake is van een poging tot doodslag bleek uit de verwondingen die het slachtoffer opliep: een slagader was geraakt en de man was in shock. ‘Alleen dankzij medisch ingrijpen is het slachtoffer nog in leven’, schrijven de rechters.

Hersenschade

Zijn raadsman had bepleit het bij een celstraf te laten. Dit omdat de rapporten over de geestestoestand van H. onduidelijk waren. De man is licht verstandelijk gehandicapt en handelt door hersenschade zeer impulsief. Volgens deskundigen is er, doordat de verdachte elke vorm van behandeling weigert, een verhoogde kans op herhaling. Juist het gebruik van speed vergroot die kans. 

De reclassering adviseerde tbs met voorwaarden, ook omdat de man niet voornemens is te stoppen met het gebruik van speed. De rechters vinden een intensieve klinische behandeling noodzakelijk ter bescherming van de maatschappij. Dat levert tbs op. Maar de rechtbank kiest anders dan de reclassering voor dwangverpleging, de zwaardere variant. Dit omdat de Zwollenaar behandeling weigert.

In samenwerking met indebuurt Zwolle