Volledig scherm
© Eigen Foto

JenaXL-leerlingen winnen prijs met mobieloplader

Zes leerlingen van JenaXL hebben met hun BattyXL, de mobieloplader die stroom uit 'lege' batterijen haalt, de 3M Challenge gewonnen. Ze sleepten daarmee een cheque van 10.000 euro binnen. 

Vol trots laten Sharon van der Loo (16) en Siem den Boer (16) uit Zwolle, Ruben van Bekkum (15) uit Wezep, Ian Huitink (16) uit Hoonhorst, Kim Jorink (16) uit Wijhe en Charlotte Leliveld (14) uit Dronten de cheque van 10.000 euro zien. Die cheque hebben zij gewonnen met de 3M Science Challenge, een wedstrijd die leerlingen van middelbare scholen enthousiast maakt.  

Science Challange

,,Het viel ons op dat we erg veel batterijen gebruiken en dat we daar eigenlijk iets mee zouden moeten doen", legt Ruben van Bekkum uit. De groep derde- en vierdejaars VMBO-T leerlingen ging daarop 831 'lege' batterijen testen en daaruit bleek dat 57 procent van de lege batterijen toch niet helemaal leeg was en dus nog stroom bevatte.  ,,Toen hebben we samen met onze docent Martijn de Haan dit bedacht en ons ingeschreven voor de 3M Science Challenge."

De leerlingen hadden niet verwacht dat ze door de voorrondes zouden komen. ,,We moesten het filmpje erg snel maken en we hadden niet veel likes gekregen, maar toch kwamen we verder", vertelt Kim Jorink. 

Stibat

Vervolgens deden de leerlingen uitgebreid onderzoek naar hun casus en kregen daarbij bezoek gehad van Stibat, de organisatie die de inzameling van lege batterijen coördineert in Nederland. ,,Ze vertelden ons dat zij eigenlijk niets deden met de reststroom en dat de batterijen gewoon worden omgesmolten tot andere producten. Daarom besloten wij de batterijen te hergebruiken voor het opladen van mobiele telefoons. We willen de mensen wakkerschudden, zodat batterijen niet zomaar weg worden gegooid."

Tijdens de finaledag afgelopen dinsdag bij de TU in Delft presenteerden de leerlingen hun plan aan de jury. ,,We zagen wel dat de andere vijf groepen die in de finale stonden of geen prototype hadden of geen goed onderzoek hadden gedaan, maar toch hadden we niet verwacht dat we zouden winnen. We zijn echt blij", vertelt Ruben. 

De Batty XL die tot stand is gekomen met hulp van studenten van het Deltion College, is een grote versie. Het plan van de leerlingen is om de BattyXL door te ontwikkelen en een kleinere versie te maken, die makkelijk ergens in huis kan staan. ,,Dat willen we doen met de 10.000 euro die we hebben gewonnen."

In samenwerking met indebuurt Zwolle