]Mark de G.
Volledig scherm
]Mark de G. © Felix Guérain

Justitie eist alsnog lange celstraf voor doodslag in ‘Zwolse kruipruimtemoord’

Eiste justitie in april nog vrijspraak voor het doden van Zwollenaar Deniz Guldogdu, vanochtend - bij een nieuwe zitting- kwam de aanklager plots terug op die visie. Hij eist nu 12 jaar cel en tbs tegen Mark de G. voor doodslag. Volgens de officier passen de bewijsmiddelen beter bij een misdrijf dan bij zelfdoding. 

Het proces rondom de Zwolse kruipruimtemoord krijgt opnieuw een verrassende wending. In april werd de zaak tegen De G. inhoudelijk behandeld. Destijds kwam de officier van justitie tot de conclusie dat zelfdoding van slachtoffer Guldogdu niet helemaal uit te sluiten is. Hij vroeg daarom vrijspraak voor doodslag, tot grote ontsteltenis van de nabestaanden van het slachtoffer. De zaak werd die dag echter niet afgerond, omdat er een nieuw rapport werd aangebracht.

Inmiddels is de aanklager van gedachten veranderd. Justitie stelt op basis van informatie van een wapenexpert dat vaststaat dat de kogel door een metaaldeeltje is gegaan. De G. heeft echter niet verklaard dat Guldogdu ergens doorheen schoot. Daardoor is het scenario dat het slachtoffer zichzelf doodschoot onwaarschijnlijk geworden, aldus de officier. ,,Voor alles heeft hij een verklaring, maar voor dit onderdeel (het metaaldeeltje, red.) niet.” 

Verrast

Advocaat Anno Huisman reageerde verrast op de nieuwe eis. ,,Ik zag 'm niet aankomen.” Hij blijft bij het standpunt dat het scenario dat Guldogdu zichzelf doodschoot niet uit te sluiten is en gaat daarom voor vrijspraak. Het metaaldeeltje kan volgens Huisman ook op een andere manier in de huid van het slachtoffer zijn gekomen. ,,Het deeltje kan uit het wapen zelf zijn gekomen. Bovendien gebruikt mijn cliënt plaatstaal voor zijn werk, dus het metaaldeeltje kan ook daar vandaan komen.”

Huisman benadrukt dat De G. aan veel onderzoeken wel degelijk heeft meegewerkt. Door de verklaring van De G. werden bijvoorbeeld delen van het pistool en een huls teruggevonden. Zijn cliënt kan volgens de advocaat alleen veroordeeld worden voor het wegmaken van een lichaam. Daar staat een veel kortere celstraf op. 

Vermist

Zwollenaar Guldogdu raakte in februari 2018 vermist. Meer dan een week lang leefden zijn vrienden en familie tussen hoop en vrees. Ze lanceerden een grote zoektocht, waar ook verdachte De G. aan meedeed. Terwijl De G. op dat moment al wist dat zijn voormalige boezemvriend was overleden. En hij wist ook waar het lichaam lag: in de kruipruimte van zijn huis. De G. biechtte uiteindelijk tegenover een vriendin op dat Deniz in zijn woning was overleden en dat hij het lichaam in stukken had gezaagd. De politie arresteerde hem.

De G. heeft altijd ontkend dat hij zijn kameraad doodgeschoten heeft. Volgens hem schoot Deniz zichzelf expres of per ongeluk dood. Dat hij daarna geen hulpdiensten belde en eventuele bewijsmiddelen wegmoffelde, kwam volgens zijn eigen zeggen omdat hij in paniek was geraakt en vreesde voor moord te worden opgepakt. Zo maakte hij het pistool schoon met aceton en vervolgens dumpte hij het wapen in het water. Ook bracht hij een bebloede bank naar de stort.

Boezemvriend

De G was ooit de boezemvriend van Deniz. Ze speelden samen als kind, gingen later samen stappen. Ze gingen samen met hun families op vakantie. De nabestaanden van Guldogdu nemen De G. erg kwalijk dat hij mee heeft gezocht en net deed alsof hij van niets wist, terwijl De G. zelf het lichaam verstopt had.

Tijdens het laatste woord sprak De G. geëmotioneerd: ,,Ik vind het afschuwelijk wat er is gebeurd. Al besef ik me dat ik zelf een deel van die emoties heb veroorzaakt. Maar ik heb moeite met het beeld dat ik drie kinderen vaderloos zou hebben gemaakt. Het is precies zo gegaan zoals ik heb verklaard.” Nabestaanden reageerden na de zaak verbolgen over het verhaal van De G. Volgens hen vertelt de verdachte niet de waarheid. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle