Volledig scherm
Een houtkachel. © AD

Kachelbranche: Regels voor houtkachels moeten veel strenger

De regels voor houtkachels en het installatie en gebruik daarvan moeten veel strenger worden. Nu wordt de Nederlandse markt overspoeld met goedkope exemplaren, die soms al na driemaal stoken kromtrekken en zo voor gevaar zorgen. Dat stelt Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK).

Een platform met daarin verschillende milieuorganisaties, patiëntenclubs, gemeenten, TNO, het RIVM en GGD’s stuurde deze week een brandbrief naar het ministerie over houtkachels. Die zouden niet alleen slecht voor het milieu zijn, maar ook ongezond zijn voor mensen. Het advies aan de overheid is om ‘slechte’ kachels te bestrijden.

Gert Kooij van (NHK), die de belangen van tientallen verkopers en makers van houtkachels vertegenwoordigt, onderschrijft de aanbevelingen. ,,Uiteraard zijn wij tegen een algeheel verbod. Maar de regelgeving rondom houtkachels moet strenger en is de laatste jaren juist veel losser geworden. Al sinds 2000 waarschuwen wij: zorg dat de kachels goed zijn, dat ze goed geïnstalleerd worden en dat de gebruikers weten wat ze wel en niet moeten doen.”

China

Volgens Kooij schort het daar op dit moment aan. ,,Onze markt wordt overspoeld door goedkope exemplaren, bijvoorbeeld uit China. Omdat ze in buurlanden strengere regels hanteren, komen veel van die zwakkere kachels naar ons land. Er zijn houtkachels die na driemaal stoken al kromtrekken en zo enorm veel rook uitstoten. En dat terwijl de goede kachels nauwelijks nog rook produceren.” Ook worden rookafvoerpijpen verkeerd gemonteerd en gooien onwetende klanten volgens NHK verkeerd materiaal in het vuur.

In samenwerking met indebuurt Zwolle