Volledig scherm
Predikant Jan Gerrit Zomer uit Staphorst. © Frans Paalman

'Kerk zal stuk leger zijn op nieuwjaarsdag'

ZWOLLE / STAPHORST - Nu 1 januari op een zondag valt, mogen predikanten uit de regio met de oliebollen en champagne nog maar net op, hun preek houden.

Als er tenminste mensen op af komen. Wat zijn de verwachtingen van dominees Nico Vennik (Noorderkerk, Zwolle) en Jan Gerrit Zomer (De Rank, Staphorst).

Verwachten jullie veel kerkgangers zondag?

Zomer: "Nee, totaal niet. De kerk zal een stuk leger zijn dan normaal, al zijn er altijd mensen die ongeacht welke dag het is graag bij elkaar komen."

Vennik: "Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen er komen, het is voor mij de eerste keer in Zwolle. Mijn gevoel zegt dat we een bezetting van veertig procent zullen hebben vergeleken met een normale zondag. Maar ik kan het helemaal mis hebben."

In Zwolle begint de dienst om half tien, in Staphorst om tien uur. Kan dat niet wat later?

Vennik: "Als nieuwjaar op een doordeweekse dag valt, is er vaak rond elf uur 's ochtends een dienst van een klein uur en dan 'holadio' naar huis. Nu hanteren we het reguliere zondagsrooster; om elf uur heb ik alweer een volgende dienst. Dan zou die ook moeten opschuiven..."

Zomer: "We hebben het overwogen, maar voor die vaste groep mensen die komt zal het niet uitmaken. Wordt ook een korte dienst; halfuurtje en dan elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen."


Kunt u wel oud en nieuw vieren als u zo vroeg weer aan het werk moet?

Vennik: "Ja, met het gezin kletsen, spelletjes spelen, oliebollen eten. Tussen half één en half twee zal ik wel naar bed gaan; dat kan prima. Ik lig op zaterdag wel vaker na twaalven in bed."

Zomer: "Voor mij zal het geen latertje worden. Op oudejaarsavond heb ik eerst nog een kerkdienst, daarna zal ik met wat vrienden vuurwerk kijken. En dan niet te laat naar bed."

In samenwerking met indebuurt Zwolle