Volledig scherm
PREMIUM
Boer Egbert van der Veen is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter in het fipronilschandaal, die de weg naar een schadevergoeding dicht lijkt te gooien. Twee jaar na het gifschandaal zijn de gevolgen nog altijd merkbaar op het bedrijf. ,,Er is nog een heel gat te dichten. Ik hoop dat we het redden.” © Foto Frank Uijlenbroek

Kippenboeren zwaar teleurgesteld na uitspraak rechter: ‘Je vecht tegen de staat, dan ben je kansloos’

fipronilcrisis,,Het is bijna niet te verkroppen.” Boer Egbert van der Veen uit het Overijsselse Bergentheim is zwaar teleurgesteld in de uitspraak van de rechter in de fipronil-affaire. Gistermorgen oordeelde de rechter dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet heeft gefaald in het toezicht voor en tijdens de fipronilcrisis in 2017. 

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en 124 boeren waaronder Van der Veen spanden de zaak aan, omdat zij vinden dat de NVWA volgens de boeren laks zou hebben gehandeld tijdens de fipronilcrisis. Als de instantie adequaat had opgetreden, was het nooit zo uit de hand gelopen, claimen zij. Daarmee hoopten de boeren naast erkenning ook op compensatie voor de geleden schade. De sector leed voor zo'n 100 miljoen euro schade.

Quote

De schade voor mijn bedrijf liep uiteinde­lijk op tot 450.000 euro. De boel is gebombar­deerd

Egbert van der Veen uit Bergentheim, pluimveehouder
  1. ‘Hennephuurder’ wil via rechter sneller terug in sociale huurwoning Zwolle
    PREMIUM

    ‘Hennep­huur­der’ wil via rechter sneller terug in sociale huurwoning Zwolle

    Woningcorporatie SWZ zou met de regels hebben gespeeld, waardoor hij nog niet op zoek kan naar een nieuwe huurwoning. Daarom probeert Zwollenaar Aboes via de rechter weer toegang te krijgen tot de Woningzoeker. Onzin, stelt de corporatie. De afspraken zijn duidelijk: na te worden betrapt op een hennepkwekerij mag je twee jaar lang geen Zwolse sociale woning huren. De rechter probeerde dinsdag tevergeefs om de partijen nader tot elkaar te krijgen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle