Volledig scherm
Een impressie van het te ontwikkelen foodcourt.

Kleine kans dat McDonald's foodcourt Zwolle tegenhoudt

Het is maar zeer de vraag of McDonald's en bewoners van de Aa-landen de komst van het foodcourt in Zwolle kunnen tegenhouden. De Raad van State zet vraagtekens bij de mate waarin zij belanghebbenden zijn in dit dossier.

,,We moeten nogal wat formele hobbels over, willen we toekomen aan de inhoud van het bestemmingsplan foodcourt De Vrolijkheid", besloot staatsraad André Verburg maandag zijn vragen aan de tegenstanders van het nieuwe fastfood-walhalla langs de A28. Over zes weken doet de Raad van State uitspraak over het bestemmingsplan. 

Burger King

Van de Zwolse gemeenteraad mogen op de locatie van het voormalige zalencentrum De Vrolijkheid aan de Oude Meppelerweg vier fastfoodketens komen: Burger King, Kentucky Fried Chicken, Subway en La Place. Tientallen bewoners van de wijk Aa-landen verzetten zich tegen het bestemmingsplan evenals franchisenemer Sjoerd-Jan Feenstra van de bestaande McDonald's tegenover het nieuwe foodcourt. De wijkbewoners verzetten zich tegen de veertig meter hoge reclamemast die er komt te staan en voor verkeersopstoppingen op de kruising Meppelerstraatweg, Ceintuurbaan en Oude Meppelerweg. Ook Feenstra is hiervoor beducht. ,,Klanten die voor een kop koffie drie keer in de file hebben gestaan zie ik niet meer terug'', zei de ondernemer tegen de Raad van State.

700 meter

De formele hobbels die de Raad van State moet nemen hebben te maken met de belanghebbendheid van de tegenstanders. Dat McDonald's concurrentie krijgt is niet genoeg, vindt het rechtscollege. Ook zouden de bewoners van de Aa-landen te ver weg wonen om last te hebben van de reclamemast. ,,Iedereen woont op 700 meter afstand'', concludeerde Verburg. De wijkbewoners wezen erop dat het een groot verlicht reclamebord wordt. ,,Hij zal voor ons dominant te zien zijn'', zeiden ze. 

Horecavisie

De gemeente Zwolle heeft een simulatieopstelling gemaakt waarbij een kraan een container omhoog houdt. Op de foto van de gemeente is van de container niet meer dan een stipje te zien op een afstand van 700 meter. De Raad van State zal moeten bekijken of de afstand niet te groot is om er last van te hebben. De Raad van State zal ook beoordelen of de verkeersafwikkeling rond het foodcourt in de belangensfeer van McDonald's zit. Volgens de gemeente heeft verkeersonderzoek uitgewezen dat er nagenoeg geen problemen te verwachten zijn. Alleen incidenteel tijdens spitsuren kunnen er opstoppingen ontstaan op de wegen. Feenstra betoogde ook dat de komst van vier grote horecabedrijven in strijd is met de horecavisie van de gemeente Zwolle. De gemeente bestrijdt dit. De plannen voor een foodcourt bestaan al sinds 2009, aldus de gemeente. In de horecavisie zou daarmee rekening zijn gehouden.

In samenwerking met indebuurt Zwolle