Koerdische Mevan (29) zoekt de man die haar als 5-jarige vluchteling in Zwolle een rood fietsje gaf

VideoDe van oorsprong Koerdische Mevan Babakar (29) is op zoek naar een hulpverlener die in de jaren negentig werkzaam was in het azc in Zwolle. Ze plaatste een oproep op Twitter maandagmiddag in een laatste poging de man te vinden. ,,Ik wil hem bedanken voor de enorme menslievendheid en de fiets die hij me cadeau gaf", vertelt Babakar, vlak voordat ze weer teruggaat naar haar huidige woonplaats Londen.

Ze is momenteel in Zwolle op zoek naar meer aanwijzingen om de man te vinden. ,,Ik zat in de bibliotheek maar ik kon geen informatie vinden en niemand wist iets, vandaar dat ik in een soort laatste poging een oproep op Twitter plaatste.”

Dat had vele retweets en een groot aantal likes ten gevolg. En mogelijk al wat gerichtere aanwijzingen. Moeder Gulala Rashid gaf telefonisch vanuit London nog de weinige informatie die zij zich kon herinneren. ,,Het kamp zat net buiten Zwolle, vlakbij een afkickkliniek", aldus moeder die destijds 31 jaar was. ,,En we konden te voet het centrum van Zwolle in.” Wat de functie van de gezochte hulpverlener precies was is onduidelijk. ,,Ik weet niet zeker of hij een manager was of dat hij allerlei klusjes deed. Hij had wel een bijnaam onder de vluchtelingen, we noemden hem ‘aap’. Maar toen ik hem wat beter leerde kennen vroeg hij me dat niet meer te doen.”

Read the English version of this article

  1. Zwols festival ontvangt Gold Award tijdens het Award Festival in Alkmaar: ‘Bevestiging dat we op de goede weg zijn’
    PREMIUM

    Zwols festival ontvangt Gold Award tijdens het Award Festival in Alkmaar: ‘Bevesti­ging dat we op de goede weg zijn’

    Van 14 oktober tot en met 25 november kon er gestemd worden op horecagelegenheden in verschillende categorieën. Onder meer restaurants, cafetaria en broodjeszaken maakten kans op een felbegeerde Awards in hun provincie en in aantal categorieën zelfs per gemeente. Maandag 20 januari werden de prijzen uitgereikt op het Award Festival in Alkmaar. Zwolle Unlimited werd beloond met een Gold Award in de categorie Event Horeca.

In samenwerking met indebuurt Zwolle