Volledig scherm

Koninklijke onderscheiding voor Zwolse voorvechtster van vrouwenrechten

Mariet Verhoef-Cohen heeft zojuist een Koninklijke onderscheiding ontvangen van locoburgemeester René de Heer in Rotterdam. De Zwolse ontving de titel Officier in de Orde van Oranje-Nassau op grond van haar - letterlijk - grensverleggende vrijwillige verdiensten voor Soroptimist International. 

Verhoef-Cohen werd net vóór de uitreiking geïnaugureerd tot president van de internationale vrouwenbeweging tijdens een bijeenkomst van de Soroptimisten. Ze volgde hiermee de Nieuw-Zeelandse Yvonne Simpson op als hoofd van een wereldwijde organisatie die zich inzet om de positie van vrouwen en meisjes overal ter wereld te verbeteren.

Al bijna 20 jaar zet de Zwolse zich 'met hart en ziel' in voor de organisatie. 'Haar grootste drijfveer is de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren en hen toegang te geven tot basale zaken als water, gelijke rechten, opleiding, inkomen en respect.'

Bewustwording

Volgens een persbericht van de gemeente Zwolle realiseert de Zwolse als geen ander dat bewustwording van groot belang is bij het verbeteren en versterken van van de sociale en rechtspositionele situatie van vrouwen. 'Zij slaagt erin tot mensen door te dringen en hen samen te brengen, van vrijwilligers tot ketenpartners en van politici tot wereldleiders.' Verhoef-Cohen zit onder meer achter de oprichting van een Afrikaanse Federatie binnen de soroptimisten.

In haar vrijwillige werk voor de vrouwenorganisatie houdt zij zich verder vooral bezig met projecten die zich richten op watervoorziening en de emancipatie van vrouwen. Ze was dan ook mede-oprichter van de stichting Women for Water Partnership, een netwerk van vrouwenorganisaties in Europa, Afrika, Azië en Latijns Amerika dat ruim 1 miljoen vrouwen bereikt in 134 landen. 

Als voorzitter van de stichting leidt Mariet Verhoef bovendien workshops bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties in New York. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle