Volledig scherm
De Diezerstraat in Zwolle. © Frans Paalman

Kritiek op stemkaart ZwolleFonds zwelt aan

ZWOLLE - Het toch al omstreden ZwolleFonds heeft een volgende knauw gekregen. Meerdere Zwolse politici verfoeien de wijze waarop ondernemers gevraagd wordt of ze voor of tegen zijn.

Op het stembiljet zou de suggestie gewekt worden dat een stem voor het fonds de beste keuze is. Niet objectief, volgens oppositiepartij Swollwacht. Zij voelt daarom het college van burgemeester en wethouders aan de tand over deze raadpleging, juist omdat het vorige maand opgeroepen is te zorgen voor een onafhankelijke draagvlakmeting waarbij alle voor- en nadelen helder zijn. GroenLinks en de JOVD, de jongerenclub van de VVD, lieten eerder hun ongenoegen al blijken over de stemkaart.

Ondernemers hebben twee keuzes: 'Ik stem voor de invoering van de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) om daarmee een sterk ondernemersfonds voor de Binnenstad, het ZwolleFonds, mogelijk te maken' of 'Ik stem tegen de invoering van de Bedrijveninvesteringszone'. Een simpel 'voor' of 'tegen' zou beter zijn, menen de critici.

Zwolse binnenstadondernemers kunnen nog een week een stem uitbrengen via de biljetten die rondgebracht worden. Het ZwolleFonds komt er pas als minimaal de helft van de binnenstadondernemers stemt, waarbij tweederde 'voor' moet zijn en die meerderheid dan ook nog eens meer dan 50 procent van de WOZ-waarde in het stadshart vertegenwoordigt.

Als het ZwolleFonds werkelijkheid wordt, zijn ondernemers verplicht om mee te doen. De bijdrage ligt tussen de 240 en 895 euro per jaar, afhankelijk van de WOZ-waarde van een pand. Het geld wordt besteed aan de binnenstad, zoals sfeerverlichting, de intocht van Sinterklaas, Winter in Zwolle en stadsmarketing.

Het college van B en W reageert maandagavond op de vragen van Swollwacht.

In samenwerking met indebuurt Zwolle