Volledig scherm
© Tom van Dijke

Kritiek op weigeren vrouw bij Zwolse daklozenopvang

ZWOLLE - Een 20-jarige Zwolse heeft deze week de nacht doorgebracht op straat nadat ze was geweigerd door daklozenopvang De Herberg. Volgens Freddy Eikelboom, betrokken bij de WRZV-hallen, was de jonge vrouw thuis niet meer welkom in De Herberg. ,,Ze heeft met vier truien aan 's nachts ergens in een hoekje gelegen.'' De daaropvolgende nacht heeft ze onderdak gekregen bij de WRZV-hallen.

Eikelboom weet dat De Herberg redenen had om haar te weigeren maar zij had haar daarna niet aan haar lot moeten overlaten, zegt hij. ,,Wat er ook aan de hand is in Zwolle hebben we niet voor niets het credo 'niemand slaapt op straat'. Dat betekent dat je dan andere instanties erbij moet roepen. Dat is niet gebeurd.''

De Herberg was niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente Zwolle is bekend met het incident, zegt woordvoerster Bonnie van der Meer. Zij wil om privacyredenen niet op de zaak ingaan. ,,Maar er is een reden dat ze daar niet naar binnen mocht. En er was een alternatief maar daar wil ze geen gebruik van maken.'' De Herberg is donderdag gebeld over de situatie. Met diverse instanties wordt nu naar een oplossing gezocht. Bekeken wordt ook of De Herberg voldoende heeft gedaan om de vrouw verder te helpen na de weigering.

In samenwerking met indebuurt Zwolle