Volledig scherm
© Thinkstock

Kritiek windmolens Zwolle zwelt aan

ZWOLLE - Het plan voor drie windmolens op het Zwolse bedrijventerrein Voorst komt in zwaar weer. Niet alleen neemt het tegenstanderscomité in omvang toe, de klankbordgroep koerst eveneens af op een 'nee' tegen de drie turbines op grond van Scania.

De conclusies van de 27-koppige klankbordgroep die afgelopen maanden meerdere keren bij elkaar gezeten heeft, worden volgende week officieel bekend. Nu al is duidelijk dat er geen unaniem 'ja' naar het college van burgemeester en wethouders zal gaan. Een meerderheid van de overlegclub, bestaande uit omwonenden, wijkcomités, de ondernemersvereniging en natuurorganisaties, staat uiterst kritisch tegenover de mogelijke komst van de 150 meter hoge windmolens. De turbines zijn een initiatief van Scania, hogeschool Windesheim en Blauwvinger Energie.

Vergaderd
Ondernemersvereniging Voorst heeft deze week nog maar weer eens vergaderd over de kwestie. "Het is een complex speelveld waar wij als ondernemers middenin zitten", beseft parkmanager Leo Hoksbergen. Waar de één een molen wil plaatsen, vreest de ander voor slagschaduw. Het maakt dat de ondernemers meer tijd nodig hebben om tot een gezamenlijk advies te komen. Hoksbergen heeft daarvoor tot 1 maart de tijd.

Onvrede
Ondertussen plaatsen tegenstanders spandoeken langs de weg en posters op ramen om hun onvrede over het moleninitiatief te laten blijken. Volgens Jac de Boer, één van de aanjagers van Tegenwind Voorst, staat de teller inmiddels op achthonderd geregistreerde medestanders.

Het college van B en W neemt het advies van klankbordgroepleden mee in zijn voorstel aan de gemeenteraad hoe verder te gaan met windenergie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle