Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Lange celstraffen voor overvallers prostituees in Deventer en Zwolle

Twee mannen van 23 jaar zijn vandaag veroordeeld tot respectievelijk 900 dagen en 9 jaar cel voor gewelddadige overvallen op prostituees in Zwolle, Deventer en Breda.

Souleymane S. kreeg de langste gevangenisstraf. Hij werd veroordeeld voor de overvallen in Zwolle, Deventer en Breda, maar werd vrijgesproken van een overval in Mierlo. Medeverdachte Sidney K. werd enkel veroordeeld voor de overval in Zwolle. Hij kreeg een celstraf van 900 dagen opgelegd, waarvan 574 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Hij is vrijgesproken van de overval in Breda. Hij werd niet beschuldigd van de andere overvallen.

Tiewraps en messen

De mannen maakten zich samen met anderen schuldig aan gewapende overvallen op – met name – prostituees. De prostituees werden overvallen in door hen gehuurde woningen waar zij voor een aantal dagen hun beroep uitoefenden. Eén van de mannen maakte een afspraak voor een prostitueebezoek, waarna ze met een vluchtwagen naar de woning reden om de prostituees met geweld te overvallen. De vrouwen zijn met messen bedreigd en vastgebonden met tiewraps en tape.

De mannen lieten hun zucht naar buit voorop staan en hadden daarbij geen enkel oog voor de nadelige gevolgen voor de slachtoffers. Uit de verschillende aangiftes blijkt dat de slachtoffers de overvallen als zeer beangstigend hebben ervaren.

21.700 euro

Naast de gewelddadige overvallen is Souleymane S. veroordeeld voor het verduisteren van een Mercedes. Hij moet ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers, in totaal ruim 21.700 euro. Daarnaast moet hij 8 maanden celstraf uitzitten van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

Klinische behandeling

De medeverdachte K. is verminderd toerekeningsvatbaar en moet zich therapeutisch laten behandelen. Hoewel hij op zich een lange gevangenisstraf verdient, legt de rechtbank hem een groot deel van de celstraf voorwaardelijk op. Zo kan de klinische behandeling, die al is gestart, doorgaan. De lange voorwaardelijke straf moet voor hem een motivatie zijn om de behandeling af te maken en niet meer in de fout te gaan.

In samenwerking met indebuurt Zwolle