Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Lange celstraffen voor overvallers prostituees in Deventer en Zwolle

Twee mannen van 23 jaar zijn vandaag veroordeeld tot respectievelijk 900 dagen en 9 jaar cel voor gewelddadige overvallen op prostituees in Zwolle, Deventer en Breda.

Souleymane S. kreeg de langste gevangenisstraf. Hij werd veroordeeld voor de overvallen in Zwolle, Deventer en Breda, maar werd vrijgesproken van een overval in Mierlo. Medeverdachte Sidney K. werd enkel veroordeeld voor de overval in Zwolle. Hij kreeg een celstraf van 900 dagen opgelegd, waarvan 574 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Hij is vrijgesproken van de overval in Breda. Hij werd niet beschuldigd van de andere overvallen.

Tiewraps en messen

De mannen maakten zich samen met anderen schuldig aan gewapende overvallen op – met name – prostituees. De prostituees werden overvallen in door hen gehuurde woningen waar zij voor een aantal dagen hun beroep uitoefenden. Eén van de mannen maakte een afspraak voor een prostitueebezoek, waarna ze met een vluchtwagen naar de woning reden om de prostituees met geweld te overvallen. De vrouwen zijn met messen bedreigd en vastgebonden met tiewraps en tape.

De mannen lieten hun zucht naar buit voorop staan en hadden daarbij geen enkel oog voor de nadelige gevolgen voor de slachtoffers. Uit de verschillende aangiftes blijkt dat de slachtoffers de overvallen als zeer beangstigend hebben ervaren.

21.700 euro

Naast de gewelddadige overvallen is Souleymane S. veroordeeld voor het verduisteren van een Mercedes. Hij moet ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers, in totaal ruim 21.700 euro. Daarnaast moet hij 8 maanden celstraf uitzitten van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf.

Klinische behandeling

De medeverdachte K. is verminderd toerekeningsvatbaar en moet zich therapeutisch laten behandelen. Hoewel hij op zich een lange gevangenisstraf verdient, legt de rechtbank hem een groot deel van de celstraf voorwaardelijk op. Zo kan de klinische behandeling, die al is gestart, doorgaan. De lange voorwaardelijke straf moet voor hem een motivatie zijn om de behandeling af te maken en niet meer in de fout te gaan.

  1. Straatfestival Zwolle gebukt onder geluidsregels: Zanger moet publiek tot stilte manen
    PREMIUM

    Straatfes­ti­val Zwolle gebukt onder geluidsre­gels: Zanger moet publiek tot stilte manen

    De afspraken over geluidsniveaus moeten onder de loep worden genomen, anders is het maar de vraag of het Straatfestival in Zwolle volgend jaar de Nieuwe Markt weer aandoet. Die noodkreet slaken betrokkenen bij het podium van afgelopen vrijdag. Na herhaaldelijke waarschuwingen over de decibellen moest de zanger van Juffrouw Jannie het publiek zelfs manen niet mee te zingen. ,,Volgens mij gaat er iets niet goed met de geluidsmetingen’’, zegt geluidsman Marco Ruiter. ,,Op deze manier doe ik volgend jaar niet meer mee.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle