De Imatra ligt in het Zwolle-IJsselkanaal
Volledig scherm
PREMIUM
De Imatra ligt in het Zwolle-IJsselkanaal © Frans Paalman

‘Levensge­vaar­lijk’ gifschip mogelijk snel weg uit Zwolle: ‘Er wordt hier met mensenlevens gespeeld’

Het ‘giftige schip’ Imatra, dat in Zwols water ligt, wordt als het aan Rijkswaterstaat ligt dinsdag verplaatst naar Amsterdam. Maar niets staat nog vast, geeft schipper Daniël Boere aan. Hij is eigenaar van één van de andere twee schepen waarin een veel te hoge concentratie van de giftige stof fosfine is gemeten. Boere had geen idee van de giftige lading van zijn schip. ,,Er wordt hier met mensenlevens gespeeld, maar iedereen trekt zijn vingers er vanaf.” 

4 reacties

 • E Goedhart

  3 maanden geleden
  Ongedierte is dol op graan. Daarom wordt bij het vervoer gebruik gemaakt van pesticiden zoals fosfine, die gedurende de reis geleidelijk wordt afgegeven waardoor het ongedierte geen kans heeft. Het trekt echter niet in het graan zelf. Dit, en een wasbeurt voor productie, zorgt dat je geen gif of dode beesjes in je brood aantreft. In een goed afgesloten ruim is er ook geen risico voor bemanning, laat staan voor mensen aan wal. Het spul stinkt enorm naar knoflook, en goede gevaarsindicator.
 • Vermolen

  3 maanden geleden
  Ik denk dat oedereen nu wel uitleg wil hebben of dit de normale gang van zaken is om giftabletyen met graan te vermengen. Mmmm beetje bang van van wel.
 • M.G. Blom

  3 maanden geleden
  Wat is fosfine eigenlijk? Wikipedia meldt o.a. Fosfine wordt gebruikt als gassingsmiddel in de vorm van bijv. aluminiumfosfidekorrels. Bij contact met water in de lucht komt gedoseerd fosfine komt. De korrels of tabletten worden o.a. ingezet tegen o.a. woelratten. Bij concentraties hoger dan 0,2 ppm is een volgelaatmasker met minimaal grijsfilter verplicht. Inhalatie van hoge concentraties is vrijwel onmiddellijk de dodelijk, lagere kunnen leiden tot ernstige schade aan organen.
 • Jan Smit

  3 maanden geleden
  Wat was de bestemming van het graan? Zit er in graan altijd gif?