Volledig scherm
De uitbreiding van winkelcentrum Stadshagen met woningen, winkels, horeca en maatschappelijke voorzieningen, gaat plaatsvinden op en rond de plek waar nu nog basisschool Het Saffier staat. © Frans Paalman

Lidl komt naar Stadshagen; uitbreiding winkelcentrum kan doorgaan na uitspraak rechter

UpdateStadshagen krijgt binnen enkele jaren de beschikking over een derde supermarkt, de Lidl. De wens voor een goedkope supermarkt leeft al lange tijd  in de op één na grootste wijk van Zwolle. 

Het nieuws volgt op een uitspraak van de rechter, waardoor de uitbreiding van het winkelcentrum van start kan gaan. Niet dat vandaag direct de schop in de grond gaat, maar het gedoe rond de vraag welke vastgoedontwikkelaar de boel mag gaan bouwen, is voorbij. 

Het geharrewar volgde na de aanbesteding van de gemeente Zwolle. Meerdere partijen hadden een plan ingediend hoe ze de uitbreiding met woningen, winkels, horeca en maatschappelijke voorzieningen zouden willen uitvoeren. Uiteindelijk bleven Dura Vermeer en Loostad bv over. Het plan van Dura vond de gemeente het beste, ook gezien de verhouding prijs/kwaliteit. Met die keuze is niets mis, oordeelt de rechter nu. 

Bezwaren

Hij moest zich over de zaak buigen nadat Loostad een kort geding aanspande. De onderbouwing van en de beoordeling zelf zouden niet deugen. ,,Bij alles waar de winkeliersvereniging en woningcorporaties enthousiast over waren, zegt de gemeente het tegenovergestelde. Maar waarom? Dat wordt niet duidelijk”, zo pleitte de advocaat van Loostad een maand geleden in de rechtbank van Almelo.

Uitspraak

Onzin, vindt de rechter. De bezwaren die Loostad maakte zijn allemaal verworpen, ze heeft niet kunnen onderbouwen dat de beoordelingscommissie van de gemeente fouten heeft gemaakt. De adviezen van de winkeliers en corporaties zijn niet bindend. En dus kan Dura Vermeer Bouw Hengelo aan de slag in Stadshagen. 

,,Ja, daar zijn we natuurlijk erg blij mee”, reageert directeur vastgoed Marieke Mentink. ,,We gaan nu met de gemeente in gesprek om een planning van de ontwikkeling te maken. We hopen de uitloop te beperken.” Volgens eerdere prognoses zou de uitbreiding in 2023 klaar moeten zijn. 

Groei winkelcentrum

De bouw gaat plaatsvinden aan de andere kant van de parkeerplaats aan de westzijde, waar nu nog basisschool Het Saffier met noodlokalen gevestigd is. Daarmee moet het winkelcentrum ongeveer met zo’n vijftig procent groeien. 

Volledig scherm
Zicht op de westzijde van winkelcentrum Stadshagen (westzijde), waar de uitbreiding plaats moet gaan vinden. © Foto Freddy Schinkel

In samenwerking met indebuurt Zwolle