Exclusief

Het beste van De Stentor

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Liefde voor ‘oude wielrennen’ tijdens ciclostorica Gruppetto

Tijdens de tweede editie van ciclostorica Gruppetto hebben veertig wielrenners zondag in een retro gekleurde stoet 90 kilometer afgelegd. De liefde voor oude stalen rossen en bijpassende kleding (wollen truitjes en hoge sokken) is bij deze rit belangrijker dan snelheid. Een groep Zwollenaren organiseerde het evenement vorig jaar voor het eerst en stelt als eisen: 'een retro-racefiets (bouwjaar 1986 of eerder) en als het even kan, een retro-shirt.' De Stentor portretteert drie liefhebbers.

Roy Brinkhof (19): 'Gek op wielrennen, anders regel je niet zo'n wollen trui'

Volledig scherm
Roy Brinkhof met de fietsbanden om de nek en een antieke valhelm op zijn hoofd. © Frans Paalman

Hoe kom je aan deze fiets? ,,Deze fiets is van mijn schoonvader en deze leen ik eens per jaar voor de Gruppetto. Het helmpje komt ook van hem. Mijn schoonvader gebruikt de fiets niet meer, het is lang geleden dat hij er op gefietst heeft. Ik fiets de laatste tijd ook niet zo vaak meer, dat kun je wel zien aan mijn benen: die zijn niet geschoren, dat staat niet zo netjes."

Wat hebben deze deelnemers gemeen? ,,Iedereen houdt van wielrennen, anders regel je niet zo'n fiets en een wollen truitje. Dat is toch gedoe. Ik zal het wel warm krijgen... We komen er vast wel doorheen. We rijden over zandpaden, maken een praatje onderweg en doen lekker rustig aan."

Is er vooraf doping gebruikt? ,,Tsja, dat kun je niet uitsluiten. Grapje hoor."

Steven Poolman (65) 'Sinds een paar jaar fiets ik en dit geeft vrijheid'

Volledig scherm
Steven Poolman Fan van Fausto Coppi. © Frans Paalman

Hoe kom je aan deze fiets? ,,Deze is van mij en komt uit 1983. Ik kreeg een tip van een collega. Zijn buurman had een oude fiets bij het grof vuil gezet. Ik mocht de fiets gratis meenemen. Ik heb samen met een vriend een loods met retro en vintage fietsen in Soest. Dit shirt heb ik via Marktplaats. Er zijn retro-winkeltjes voor, bijvoorbeeld in Utrecht. Deze heb ik op de kleur uitgezocht."

Wat hebben de deelnemers gemeen? ,,De liefde voor dit materiaal, nostalgie. Ik heb altijd veel gevoetbald en hardgelopen. Sinds een paar jaar fiets ik en dit geeft vrijheid. Ik houd van soepel rijden: bochten mooi aansturen en op het juiste moment schakelen."

Is er vooraf doping gebruikt? ,,Absoluut niet. Met uitzondering van de cafeïne in koffie."

Frank Schuurman (39) 'In mijn borstzakje zit een pot snorwax'

Volledig scherm
Frank Schuurman helemaal in stijl vorig jaar winnaar van de beste gesoigneerde renner. © Frans Paalman

Hoe kom je aan deze fiets? ,,Die heb ik uit Parijs laten komen en is gemaakt in 1913. Ik ben vorig jaar door de organisatie uitgedaagd: 'De prijs voor best gesoigneerde deelnemer ga je niet twee jaar achter elkaar winnen.' Daar ga ik dus wel voor. Ik heb mijn baard afgeschoren en deze snor gespaard. In mijn borstzakje zit een pot snorwax om de krul bij te werken. Mijn kleding is in jaren twintig stijl en afgestemd op de kleuren van de fiets." 

Wat hebben de deelnemers gemeen? ,,Het gaat er niet om wie de snelste is, maar om de liefde voor oude fietsen. Dan komen we terug op dit plein, drinken bier en vertellen sterke verhalen. Dat maakt het mooi."

Is er vooraf doping gebruikt? ,,Ja, zeker. Als wijn ook onder doping valt."

In samenwerking met indebuurt Zwolle